AKO SVE BUDE TEKLO PO PLANU I PROGRAMU: Legalizacija gej brakova u Srbiji posle izbora?

Srbija bi krajem 2020. godine mogla da odobri sklapanje gej brakova, ako sve bude teklo po planu i programu i ne bude opstrukcija posle izbora.

Kako kažu iz komisije za izradu Građanskog zakonika, regulisanje gej brakova nalazi se u nacrtu ovog zakonika kao važno pitanje, ali njegovo donošenje neće odmah urediti ovu oblast.

Profesor Miodrag Orlić, član komisije, objašnjava da je izrada zakona gotova i da je predata Vladi Srbije, koja posle izbora dalje treba da ga prosledi Narodnoj skupštini na usvajanje.

Kako nezvanično saznajemo iz Vlade Srbije, LGBT osobe će moći pred matičarem da registruju svoje partnerstvo i da imaju sva prava kao i bilo koja bračna zajednica u našoj zemlji, dok usvajanje dece još neće biti moguće.

Ovom temom bavile su se i “Novosti”, koje su navele da će jedan od glavnih zahteva ovogodišnje “Parade ponosa” biti legalizacija istopolnih zajednica.

Pobornici ideje zakonskog rešenja istopolnih brakova kažu da ovakve zajednice de fakto postoje i da, kao i sve ostalo u društvu moraju da budu regulisane, dok protivnici tvrde da je njihova legalizacija samo korak ka legalizaciji gej brakova, a zatim i usvajanju dece.

“Zakonskim regulisanjem istopolne zajednice bila bi rešena pitanja nasledstva, zajedničkog vlasništva, poseta u blonicama u hitnim situacijama, zajedničko podizanje kredita, pravo na socijalnu pomoć… Ne postoji nijedan validan argument kojim se zakonski ne bi regulisali odnosi i zajednice koje već postoje u društvu”, rekao je za “Novosti” jedan od organizatora “Parade ponosa” Marko Mihailović.

Politički sociolog Ljubiša Despotović rekao je da je biološka činjenica da porodica podrazumeva oca i majku, a da je iz istopolne zajednice nemogće roditi novi život.

“Zakonom treba urediti istopolne zajednice, jer one postoje, i u interesu društva je da budu uređene, pre svega kada su u pitanju imovinsko-pravni odnosi. Međutim, tu treba povući crvenu liniju i ne ići dalje od toga, a posebno ne dozvoliti da istopolni parovi usvajaju decu zbog zdravlja i psihofizičkog razvoja dece”, rekao je Despotović za “Novosti”.

3 Comments

  1. Od srca želim da konačno ti jadni ljudi nadju svoj mir i da žive u braku kao i svi ljudi. Svu sreću vam želiim. Dosta je bilo mučenja bez razloga. Gay brakovi da, podhitno.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker