KO LAŽE: EU ne traži priznanje Kosova

U diplomatskim izvorima EU stav ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da deo međunarodne zajednice “laže Beograd” i da “oni samo hoće priznanje, a ne kompromis za Kosovo, za Tanjug komentarišu konstatacijom da “stvari tako ne fukcionišu” i da ne žele da komentarišu izjave svakog političara ponaosob.

– Priznanje nije nešto što je pitanje EU. Mi insistiramo da na normalizaciji odnosa rade i jedna i druga strana, a u samoj EU imamo pet zemlja članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova od kojih jedna koja je izričito protiv – navodi se u diplomatskim krugovima EU institucija u Briselu.

– Ne postoji unapred spremljeni papir – navode evropski diplomatski izvori i ističu da se do rešenja za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine mora doći kroz međusobni dogovor dve strane.

U EU, koja je medijator u dijalogu Beogrda i Prištine, insistiraju na tome da je pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine neophodan uslov, ali i stvar komromisa dve strane, a ne unapred spremljini papir.

– Taj sporazum bi trebalo da bude rezultat dogovora dve strane, a ne nešto što ćemo mi dati na sto, po principu uzmite ili ostavite – kažu evropski izvori uključeni u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Oni napominju da se od samog početka dijalog Beograda i Prištine zasnivao na kompromisu dve strane, od toga o kojim će se pitanjima razgovarati do toga kako će izgledati već postignuti sporazumi.

U Evropskoj komisiji su već najavil nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine za 19. mart, a kako se napominje, trenutno se radi na “paralelnoj dinamici” koja podrazumeva implementaciju već dogovorenih sporazuma ali i rad na novoj fazi o sveobuhvatnom sporazumu za odnose Srbije i Kosova.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker