Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište primio učesnike međunarodne likovne kolonije ,,Artefakt’’ (FOTO)

Na Srebrnom jezeru protekle nedelje održana je Međunarodna likovna kolonija, u organizaciji Udruženja likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ iz Požarevca, “Narodnog muzeja Veliko Gradište“ i opštine Veliko Gradište.

Tim povodom, likovne umetnike su u svečanoj sali Skupštine opštine primili predsednik opštine, Dragan Milić, direktor “Narodnog muzeja“, mr Dragan Bogičić i predsednica Udruženja, Snežana Milošević.

Predsednik opštine je, poželevši dobrodošlicu gostima, predstavio lepote i turističke i investicione potencijale Velikog Gradišta i Srebrnog jezera čija je priroda bila riznica inspiracije umetnicima, pomenuvši, između ostalog i Košarkaški kamp proslavljenog reprezentativca i olimpijca, Miloša Teodosića, kao i mnoštvo profesionalnih sportskih sadržaja. Najavivši brojne manifestacije gradištanskog kulturnog leta, on je iskoristio priliku da umetnicima predstavi čuvene Gradištance, Vlastimira Pavlovića Carevca i Žanku Stokić.

Dragan Milić

Predsednica Udruženja likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“, zahvalivši domaćinima na gostoprimstvu, istakla je da je Veliko Gradište, sa predsednikom na čelu, puno potencijala ljubavi i razumevanja za kulturu, za koje mali broj političara ima osećaj. Ona je, takođe, istakla i doprinos gospodina Bogičića na polju kulture, na čiju je inicijativu otvoren “Narodni muzej“.

Snežana Milošević

– Ovaj naš tim zna da je kultura centar sveta, jer bez kulture mi nemamo dušu, nemamo život i  ništa nije tako lepo ako nema kulture. Želim vam da se srećno vratite vašim kućama, jer dobar glas se na daleko čuje, pričajte o našoj Srbiji i Velikom Gradištu, budite naši promoteri, a mi ćemo znati kako da Vam se odužimo -, istakla je Snežana Milošević.

Na prijemu su se predstavili svi likovni umetnici, a čulo se da i veći gradovi nemaju takav osećaj za kulturu kao Veliko Gradište kao i da je kolonija sakupila vrhunske umetnike te da je organizacija skupa na visini. Oni su u svom obraćanju izrazili zadovoljstvo ovom posetom i zainteresovanošću domaćina za njihov rad, prenoseći utiske koje su stekli na koloniji.

Prisutnima se obratio i direktor Narodnog muzeja, zahvalivši Snežani Milošević i umetnicima na odličnoj saradnji.

– Ideja Artefakta je nešto što bi se za sto godina negde istraživalo, pošto je ovo jedinstvena kolonija na prostoru Evropske Unije, gde se okupljaju umetnici iz različitih destinacija kao što su Nemačka, Avganistan, Južna Koreja, Austrija, Slovenija. Želja nam je da se okupi što više umetnika iz celog sveta i da ovde Veliko Gradište bude neka tačka da jednoga dana motiviše istoričare umetnosti, razne sociologe i istraživače, jer je važno da se ljude druže i sklapaju međusobna prijateljstva -, istakao je mr Dragan Bogičić, direktor Narodnog muzeja Veliko Gradište.

mr Dragan Bogičić

Među likovnim stvaraocima u Velikom Gradištu je bila i supruga Vladimira Gašparića ambasadora iz Slovenije u Srbiji, Majda Gašparić koja se slikarstvom bavi već četiri decenije.

Majda Gašparić

– Ovde sam prvi put,inače sam akademski slikar i imam diplomu Kineske Likovne akademije. Šaljem Vam posebne pozdrave iz naše prijateljske zemlje Slovenije, u Srbiji sam već godinu dana i osećam se kao kod kuće. Zahvaljujem se odličnoj organizaciji ove likovne kolonije i svih ovih dana u vašem gradu prijatno se osećam i doći ću ponovo -, obećava, Majda Gašparić.

POGLEDAJTE GALERIJU

Ovom prilikom, predsednik opštine podelio je likovnim stvaraocima iz 15 zemalja, u ime opštine, Narodnog muzeja i Udruženja „Đura Jakšić“, zahvalnice za učešće na likovnoj koloniji.

TPKNEWS/M.L./Foto: SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker