NEMA POVLAČENJA: Veliki broj građana na večerašnjem protestu protiv Vučića u Beogradu (VIDEO)

Veliki broj građana okupio se na platou ispred Filozofskog fakulteta gde je pod nazivom “Isti zahtevi – nema povlačenja”, počeo šesnaesti po redu građanski protest “Jedan od pet miliona”. Posle obraćanja Branislava Lečića i Sreta Malinovića, učesnici protesta krenuli su u šetnju do zgrade RTS-a u Takovskoj.

Foto: N1

Okupljeni nose transparente na kojima piše “Ne damo Kalemegdan”, “Ne dozvoli da strah bude profesija”, “Šojiću sidji sa belu ladju – Gorcka”, “Reci ne čiki sa sendvičima” i “Pričaju nam da je bolje, a u Pošti nikad gore”.

Okupljenim građanima su se na platou obratili glumac i član Demokratske stranke Branislav Lečić i general u penziji i član Demokratske stranke Sreto Malinović.

Lečić je poručio vlastima da će se cela Srbija okupiti u 13. aprila u Beogradu, ukoliko do tada ne budu ispunjeni zahtevi protesta: da predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsednica Skupštine Maja Gojković podnesu ostavke, da čelni ljudi RTS-a i članovi REM-a podnesu ostavke, i da se obezbede uslovi za održavanje poštenih izbora u roku od šest do devet meseci.

General Malinović oštro je kritikovao vlasti u Srbiji, a naročito ministra odbrane Aleksandra Vulina.

“Šta bi rekli heroji sa Košara, ko je danas ministar vojni? Šta bi rekao naš slavni vojvoda Mišić, ko je juče u 50. godini položio vojničku zakletvu nakon tri dana vojničke vežbe? Neću ime da mu izgovorim. To nije poniženje samo za Vojsku, to je poniženje za sve žrtve od Osmanlija do danas. To je poniženje za Srbiju”, ocenio je Malinović, govoreći o ministru Vulinu.

Potom su se građani u protestnoj šetnji uputili ka zgradi RTS-a gde se održava performans “Dnevnik slobodne Srbije”.

Okupljenima će se u “Dnevniku” obratiti mladići Krsta Tomković, Stefan Simić, Uroš Savić, Miloš Dekić i Stefan Novaković, koji su bili privedeni tokom prošlonedeljnih protesta u Beogradu, kada su demonstranti upali u zgradu RTS-a.

Ulaz u zgradu RTS-a iz Takovske ulice ograđen je trakom, kao i stepenište koje vodi ka ulazu iz Aberdareve ulice.

Na samom ulazu nalaze se lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Janko Veselinović koji su okrenuti ka okupljenim demonstrantima i tako brane da neko uđe u zgradu.

Organizatori protesta pozvali su građane da “dostojanstveno i kulturno izraze svoje nezadovoljstvo aktuelnim režimom”.

Tokom protesta 16. marta demonstranti su predvođeni opozicionim liderom Boškom Obradovićem upali u zgradu RTS i tražili gostovanje u informativnom programu kako bi izneli zahteve onih koji protestuju od decembra prošle godine.

U nedelju 17. marta Savez za Srbiju je organizovao protest ispred Predsedništva Srbije tokom održavanja konferencije za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada je probijena metalna zaštitna ograda postavljena oko zgrade i kada se dogodio veći broj incidenata.

Demonstrati traže fer i slobodne izbore, slobodne medije šest do devet meseci pre izbora, smenu državnog vrha, kao i razotkrivanje ubistva lidera inicijative SDP Olivera Ivanovića.

(Tpknews.com/N1)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker