DONACIJA PORODICE MARKOVIĆ: Dar Istorijskom arhivu u Požarevcu

Istorijski arhiv u Požarevcu dobio je vrednu donaciju od porodice Marković iz Beograda, koja se sastoji od preko hiljadu knjiga, dokumenata i fotografija o Drugom svetskom ratu na našim prostorima.

Dubravka i Radovan Marković sa domaćinima

Reč je o zaostavštini poznatog pisca, publiciste i revolucionara Aleksandra Saše Markovića (1927-1994), rodom iz Požarevca.

U svoje i u ime svoje majke – nekad poznate TV spikerke Ljiljane Marković, zaostavštinu su predala njegova deca – Dubravka Duca Marković i Radovan Lale Marković.

Aleksandar Saša Marković

„Naša porodica nema dovoljno znanja da bi sačuvala i zaštitila ovu vrednu zaostavštinu i zbog toga smo zahvalni Istorijskom arhivu koji će na pravi način brinuti o  njoj“, rekla je Dubravka Marković.

Direktorka Istorijskog arhiva, dr Jasmina Nikolić, zahvalila se na poklonu i najavila da će dobijenu arhivsku građu koristiti za buduće projekte, a prvi će biti naredne godine, kada se slavi 75 godina od pobede nad fašizmom.

Deo saostavštine Aleksandra Markovića

Na primopredaji zaostavštine, koja se održala u kabinetu načelnika Braničevskog okruga, Aleksandra Đokića, Radovan Marković pročitao je deo jednog od poslednjih intervjua svog oca, u kojem je on naveo da je uvek sebe smatrao Požarevljaninom, iako je već pola veka živeo u Beogradu.

Njegove vredne knjige porodica Marković poklonila je Požarevcu i pre četiri godine, kada ih je predala Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker