CELA GODINA PROTEKLA U ZNAKU INVESTICIJA: Uspešno poslovanje požarevačkih „Komunalnih službi“

Za Javno komunalno preduzeće „Komunalne službe“ u Požarevcu, prošla godina bila je godina investicija, u koje je iz sopstvenih sredstava uložilo čak 70 miliona dinara.

Foto: M.V.

Pre svega, kupljeni su podzemni kontejneri za koje je izdvojeno 17 miliona dinara, a nabavlja se i specijalizovano vozilo koje služi za njihovo pražnjenje. Prema rečima direktora Marka Marjanovića, u planu je da prvi podzemni kontejneri budu postavljeni tamo gde već postojeći narušavaju izgled grada i gde su najpotrebniji.

„Pored toga što je ekološki, otpad se ne rasipa i ne šire se neprijatni mirisi, ne postoji mogućnost ulazaka ljudi, pasa i mačaka, kao ni vađenja otpada iz kontejnera. Takođe, nema curenja sadržaja, nema buke prilikom pražnjenja kontejnera i, što je najbitnije, jer smo u košavskom području, nema ni raznošenja otpada vetrom. Jedan kontejner menja četiri kontejnera od 1,1 kubnog metra“, napominje Marjanović i dodaje da su već određene okvirne lokacije u Požarevcu i Kostolcu gde će kontejneri biti postavljeni.

Direkcija JKP „Komunalne službe“/Foto: M.V.

Ove godine „Komunalne službe“ su izvršile i kupovinu jednog rovokopača i čistilice u cilju poboljšanja komunalnih usluga i zaštite životne sredine. U istom cilju grad Požarevac je izdvojio značajna sredstva za kupovinu novih vozila, odnosno kamiona sa prikolicom za prevoz otpada na regionalnu deponiju u Lapovu. U pitanju su četiri kamiona sa prikolicom, a i u 2022. godini predviđena su investiciona ulaganja koja čine razvojni projekti radi zaokruženja kompletnog procesa rada i pružanja usluga, sve u cilju osavremenjavanja tehničko-tehnoloških resursa preduzeća. Deo investicionih ulaganja biće na obnovi i osavremenjavanju postojećih resursa u preduzeću

JKP “Komunalne službe” kuburi sa brojem čistača ulica i radnika angažovanih na odnošenju smeća.

“Nedostaju radnici na čišćenju i iznošenju otpada, na deponiji i na grobljima. Potrebe grada za povećanjem intenziteta i površina čišćenja i pranja, kao i povećanje broja korisnika usluga odnošenje otpada, za posledicu imaju povećavanje potrebnog broja radnika na obavljanju tih delatnosti. Grad se širi, posao postaje obimniji, a nama broj radnika ostaje isti”, smatra direktor.

Direktor Marko Marjanović/Foto: M.V.

“Što se tiče proširenja groblja, biće u okviru naših parcela, a kao poseban problem nameće se činjenica da se na površini od 75.000 kvadrata, koje je predviđeno za proširenje Novog groblja, nalaze neekspolidirana ubojna sredstva, te je neophodno izvršiti deminiranje tog prostora. Mi imamo svu neophodnu dokumnetaciju i, obzirom na veliku vrednost radova, očekuje se i učešće lokalne samouprave u realizaciji ovog projekta”, izjavio je direktor.

U 2021. godini bilo je više požara na deponiji Jeremijino polje, gde su komunalci, grad i vatrogasne službe uložili velike napore da obezbede normalno funkcionisanje, sakupljanja i deponovanja otpada na ovu deponiju. Nepovoljni vremenski uslovi, pre svega jaki vetrovi promenljivog pravca, otežavali su stabilizaciju situacije, ali zaposleni u „Komunalnim službama“ ulagali su svakodnevne napore u cilju sprečavanja pojava i gašenja požara.

Tabla na ulazu u JKP „Komunalne službe“/Foto: M.V.

Da bi se ovaj problem rešio ili ublažio, odlučeno je da se upotrebe biotrnovi – vertikalne ventilacione cevi koje služe za ekstrakciju deponijskih gasova.

„Naša deponija ima 39 biotrnova koji su nakon prvog požara, zbog teške mehanizacije i zbog sanacije deponije, ostali zatrpani. Mi imamo GPS lokacije za sve njih i uveliko se već radi na rešavanju tog problema“, napomenuo je direktor.

PLANOVI

Osim investicija, u JKP „Komunalne službe“ u 2022. godini planiraju da i dalje nastave sa onim što i inače rade i zbog čega su i osnovani, a to je iznošenje smeća, održavanje higijene, održavanja zelenila, pijačne usluge, grobljanske usluge, prihvatilište za pse i mačke, reciklažni centar i čišćenje divljih deponija.

APEL

„Apelujem na građane da nam pomognu u našem radu, tako što neće bacati otpad tamo gde mu nije mesto, jer tada ga razvlače psi i na taj način pravi se ružna slika za našu sredinu, koju svi zajedno treba da održavamo i čuvamo“, apelovao je direktor.

SAHRANE

U prošloj godini nije bilo drastičnog povećanja broja sahrana na Starom i Novom groblju u Požarevcu. U 2021. godini obavljeno je 687 sahrana, dok je pretprošle godine taj broj bio 616.

ODRŽAVANJE

U ovom zimskom periodu komunalni radnici svojim redovnim aktivnostima obavljaju ručno i mašinsko čišćenje i uklanjanje snega i leda sa javnih površina. Blagovremeno su obezbedili dovoljne količine soli i ona se posipa na mestima gde je to najviše potrebno, kao što su staze, pešački prelazi, ulazi zgrada…

(Tpknews.com/M. Veljković)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Jovic stedeo pare i stavljao na stednju, a ova nepismena baraba samo trosi, i jos se hvali time. Kad zavrsi svoju misiju u firmi, nece ostati ništa…

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker