KRAH DIJALOGA U BRISELU: Ultimatum Tačija i Mustafe, Srbi priznajte Kosovo ili se spremite za rat! (VIDEO)

Pregovori između Beograda i Prištine su preksinoć u Briselu doživeli krah zbog zahteva albanskih predstavnika da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Raska uoči sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije /Foto: Tanjug/ Edib Tahirović

Maske su pale, Priština je, ispostavila ultimatum Srbiji u Briselu – ili će Beograd priznati nezavisnost Kosova, ili će specijalne jedinice ROSU „uspostaviti punu kontrolu nad severom KiM”.

To bi moglo da dovede do sličnog scenarija za Srbe onom koji se dogodio u poslednjem pogromu, 2004. godine, kada su gorele srpske kuće i crkve, i severno i južno od Ibra.

Kako saznajemo, za razliku od svih dosadašnjih sastanaka, na ultimatum Tačija i Mustafe da Beograd mora da prizna takozvanu državu Kosovo visoka predstavnica EU Federika Mogerini je prvi put otkako je počeo dijalog u Briselu, ostala nema, nakon čega je nastavak dijaloga bio osuđen na propast.

Premijer Vučić je zbog toga juče održao hitan sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM, i to u kasarni „Stefan Nemanja” u Raški, kojem je, između ostalih, prisustvovao i ministar odbrane Zoran Đorđević.

– Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, a od Prištine ne očekujemo ništa. Situacija je kompleksna i ne zavisi sve od srpske strane, ali ne želim da pogazim reč datu EU i izlazim u javnost s informacijama šta se dogodilo na sastanku u Briselu. Mi dajemo sve od sebe da se tenzije spuste, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir. To je i razlog zašto sam otišao u Rašku, jer su gradonačelnici severa KiM zabrinuti, pokušao sam i njih da smirim. Ako me pitate da li sam zabrinut, jesam, ne zavisi sve od nas, a naše je da učinimo da sačuvamo mir – rekao je Vučić.

Istovremeno, predsednik Tomislav Nikolić se povodom dramatične situacije održao odvojene sastanke sa ambasadorima Rusije, Kine i SAD, kojima je prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Nikolić je obavestio ambasadore da ponašanje delegacije Prištine u poslednjoj rundi dijaloga na visokom nivou „nije bilo u cilju postizanja dogovora”, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Predsednik Srbije se pre toga sastao i sa Karlom Robin Herši, novom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji, i tom prilikom je istakao:

– Srbija je odlučna da sačuva stabilnost i da ne dozvoli da dođe do bilo kakvih novih sukoba. Sada je red na privremenoj adminsitraciji u Prištini da ispuni ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom, a pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština. Da je situacija ozbiljna, potvrđuje i episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, koji je izjavio da u slučaju ozbiljnijih nereda kosovska policija ne može da obezbedi adekvatnu zaštitu pravoslavnih svetinja.

– Sadašnja situacija je bolja nego ranije, u smislu da više nema toliko napada i nasilja i da možemo slobodno da se krećemo, ali celokupna atmosfera ostaje veoma napeta, naročito ovih dana, i postoji veliki potencijal za nove nemire – rekao je vladika Teodosije.

On je dodao i da odnosi Albanaca i Srba nisu isti u različitim delovima Kosova i Metohije i da negde postoji relativna tolerancija, a negde je mnogo teža situacija.

Edi Rama sa Hardinajevim ljudima

Premijer Albanije Edi Rama sastao se juče sa predstavnicima Alijanse za budućnost Kosova u Prištini, gde je još jednom ponovio podršku Ramušu Haradi naju, i istakao da očekuje da će se on uskoro „vratiti kući”. Premijer Vučić je povodom iznenadne posete Rame Prištini izjavio:

– Nemam komentar. Ali za mislite da sam ja na takav način otišao negde u region da posetim predstavnike najekstremnijih srpskih partija, kako bi reagovali u Evropi i svetu – naveo je Vučić.

Premijer: Neće nas ucenjivati

Prihvatili smo sve što su nam predlagali, ali dovedeni smo da nešto ne prihvatimo, kako bi bili krivi za sve, rekao je premijer Vučić u pauzi razgovora s političkim predstavnicima Srba sa KiM u Raški i istakao da smo bili spremni i na rušenje zida u Mitrovici zbog mira.

„Važno je da sačuvamo mir i to ćemo činiti“, ponovio je premijer, dodajući da su razgovori u Briselu bili teški. „Ceo dan govore kako ih neko ugrožava – srpska policija i vojska, kojih nema“, rekao je on i pozvao Srbe s Kosova da budu mirni i da ne napuštaju svoja ognjišta. „Tražim direktnu reakciju Mogerinijeve, sve drugo bilo bi bez značaja. Angela Merkel nije verovala kada sam joj pričao šta se dešava“, rekao je Vučić i dodao da svi imaju razlog za zabrinutost. “Makar platio glavom neće niko Srbiju ponižavati“, rekao je on.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker