POTVRĐENO: Ko ima 18 i više godina od države stvarno dobija 100 €!

Svaki građanin Srbije stariji od 18 godina dobiće u dinarskoj protivrednosti 100 €, potvrdio je danas nedeljnu najavu predsednika Srbija Aleksandra Vučića ministar finansija Siniša Mali.

Ilustracija

Finansijska pomoć svakom zaposlenom, nezaposlenom, penzioneru… koštaće državnu kasu 520 miliona evra ili oko 70 milijardi dinara, direktno iz budžeta, rekao je Siniša Mali na predstavljanju ekonomskog programa za pomoć srpskoj privredi na otklanjanju posledica epidemije korona virusa, teškog 5,1 milijardi evra.

Mnogi građani se pitaju – kad će ovo biti isplaćeno, odnosno kada će na svojim računima “videti” ovaj novac?

“Odmah nakon završetka vanrednog stanja isplatićemo tih 100 evra”, rekao je Mali.

On je istakao da je to veliki znak podrške i želje da se unese jedna dozu optimizma.

“Da pokažemo koliko je Srbija u ovom trenutku jaka, i da svakom sugrađaninu omogućimo da dobije oko 12.000 dinara. To je dobro za povećanje potrošnje, likvidnosti, ali i način na koji, kao država želimo da podržimo sve građane da zajedno prođemo kroz sve ovo”, rekao je Mali.

Upitan da li je možda moglo drugačije da se rasporedi tih 100 evra, da ne bude linearn (svakom isto), nego da neko ko ima veća primanja dobiju manje, a oni sa manjim primanjima više, Mali je odgovorio:

“Ne znam kako je drugačije moglo da se rasporedi… ovo je naša želja da bude ravnopravno, solidarno, da svako oseti snagu države, da svako dobije dozu optimizma, da svako dobije podršku i da svako što lakše prođe ovu krizu, sa kojom se niko ranije nije suočio”.

Ovo u svakom slučaju nije “bacanje para” kako se na prvi pogled može shvatiti, već na ekonomskoj struci zasnovana akcija da se podstakne potrošnju kao jedna od moćnih poluga za pokretanje ekonomske aktivnosti i postizanje privrednog rasta.

To se u teoriji zove “novac iz helikoptera”, a zapravo se radi o tome da centralna banka transferiše utvrđeni iznos direktno na račune privrednih i fizičkih lica, kako bi podstakla potrošnju.

Ekonomisti Dojče banke su 2016. došli do zaključka da “novac iz helikoptera” može biti značajno efikasnija mera od tradicionalnih sredstava monetarne i fiskalne politike, koje idu kreditma preko bankarskih kanala i finansijskih tržišta.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Zašto kada prodje vanredno stanje, zašto ne odmah? Nadate se da će se na 100 eura do tada zaboraviti? Ovo je još jedna u nizu prevara, sram vas bilo vlasti.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker