AUTORSKI TEKST BOŠKA SAVKOVIĆA: „Silafest je praktično zabranjen odlukom predsednika opštine Veliko Gradište“

U momentu kada slavi 15 godina postojanja, Međunarodni filmski festival SILAFEST je praktično zabranjen odlukom predsednika opštine Veliko Gradište, gospodina Dragana Milića.

Foto Amir Hamzagić/ATAImages

Potpisujući se u propratnom pismu kao predsednik Umetničkog saveta festivala, gospodin Milić je obavestio izvršnog producenta festivala agenciju „Alternativa“ i druge decenijske partnere, da po njegovoj odluci Festival ove godine neće biti održan.

Obrazloženje te odluke koja je stigla sa adrese Turističke organizacije Velikog Gradišta ne postoji.

U svojoj odluci gospodin Milić je zaboravio da Umetnički savet festivala ne postoji, već samo Savet festivala. U formatu u kom je Savet festivala sastavljen, u času uspostavljanja Festivala 2008. godine, Savet se sastao poslednji put 2018. godine, povodom 10. godišnjice fetivala. Sa te strane ovu odluku možemo tumačiti kao samovolju jednog čoveka koji je sebe proglasio i za predsednika organa koji ne postoji.

Ovakva odluka nas je sve iznenadila iz mnogo razloga.

– Projekat koji je agencija „Alternativa“ pisala za potrebe Turističke organizacije Veliko Gradište proglašen je najbiljim projektom u turizmu ove godine i Ministarstvo je prosledilo novac na račun budžeta opštine, za potrebe Festivala

– Budžetom opštine Veliko Gradište krajem prošle godine, opredeljen je novac za Festival, tako da novac ne može biti problem.

– Festival se nalazi u najpoznatijem svetskom lancu turističkih i ekoloških filmova CIFFT te ova iznenadna odluka u potpunosti remeti svetski kalendar festivala. U lancu ovih festivala se nalaze festivali u Kanu, Los Anđelesu, Njujorku, Portu, Barseloni,… i deo lanca se nalazi pod patronatom UNWTO – turističke organizacije Ujedinjenih nacija, European Trawel Comission… https://www.cifft.com/members-2023/

Reagujući na ovu odluku gospodina Milića, svetskoj i domaćoj filmskoj javnosti obratio se i gospodin Aleksandar Kamel direktor CIFFT iz Beča.

– Festival se nalazi u kalendartu filmskih festivala FCS – Filmskog centra Srbije https://www.fcs.rs/en/industry-guide/film-festivals-in-serbia/

– Festival se nalazi u najavi najznačajnijih manifestacija u Srbiji ove godine https://eventsinserbia.com/events/silafest/

– Kako se SILAFEST bavi ekologijom i sa te strane je verovatno najugledniji festival ove vrste u Srbiji, a održava se u Istočnoj Srbiji – Podunavlju, Festival je postao deo dvogodišnjeg ekološkog projekta koji finansira Delegacija EU u Srbiji „Ekološki odgovor u Timočkoj krajini“ https://www.zajecarski-dnevnik.com/festivalsko-vece-u-boru-u-okviru-projekta-ekoloski-odgovor-u-timockoj-krajini-video/

– Organizacija Festivala traje godinu dana, a ono šta je trebalo da se desi između 27. avgusta i 2. septembra je zapravo samo javno prikazivanje selektovanih filmova festivala (pristiglo oko 180, selektovano 78) i dodela Festivalskih nagrada najboljima. Zapravo, najveći broj članova žirija je odavno završio svoj posao i nagrade i diplome su već izrađene, a autori o tome obavešteni. Kako je zvanično Festival zabranjen, nagrade će ovoga puta biti poslate poštom.

– Veliki broj poštovalaca Festivala i nekih nagrađenih autora iz inostranstva je pre početka avgusta, kada je gospodin Milić odlučio da SILAFEST ove godine neće biti održan, već kupio avionske karte, ili na druge načine organizovalo svoj dolazak u Srbiju i Veliko Gradište. Kao i obično, rana organizacija putovanja smanjuje troškove prevoza, što neki izgleda ne razumeju.

– Kako agencija „Alternativa“ sve te ugledne ljude, ne želi da izlaže neprijatnostima obaveštavamo javnost da ćemo ih mi lično i ove godine ugostiti na Srebrnom jezeru i snositi njihove troškove boravka.

Takođe, kako smo deo projekta EU FOR YOU, u obavezi smo da održimo i određen broj projekcija ekoloških filmova. Ne želeći da kršimo evropske vrednosti kojima smo iskreno odani, to ćemo i učiniti ali u drugom formatu festivala, i to uz pomoć Evropske zadužbine za Demokratiju.

Od 27. avgusta do 2. septembra, u vreme kada je Zabranjeni festival trebao biti održan, održaće se Filmsko-ekološka manifestacija EKOLOŠKI ODGOVOR. Manifestacija će se organizovati na Srebrnom jezeru, bez ikakvog kontakta sa lokalnom upravom i bez ikakvog korišćenja javne opštinske površine. Naime, u to vreme će se na Srebrnom jezeru uz brojne goste iz inostanstva pojaviti i najuglednije Ekološke organizacije iz Srbije koje će kroz filmski izraz i svakodnevnu debatu predstaviti svoje lokalne ekološke probleme. Očekujemo dolazak NVO „Tvrđava“ Smederevo, „Pokret za preokret“ Zrenjanin, „Novi optimizam“, „Mlavska vojska“, Petrovac na Mlavi „Za česme“, Zaječar, „Vojvođanska zelena inicijativa“ Novi Sad, „NIB“ Beograd…

Svoje prisustvo su potvrdili visoki predstavnici Evropskog ekonomsko socijalnog saveta, ugledni profesori, filmski stvaraoci i ekološki aktivisti iz BiH, Bugarske, Engleske… Očekujemo i potvrdu dolaska predstavnika Delegacije EU u Srbiji.

Do sada su se u istoriji srpske kulture zabranjivale knjige; pozorišne pretstave; ulični perfomansi; izložbe;… Zabranjivani su novinski članci, ili u poslednji čas povlačeni iz štampe. Zabranjivane su karikature i ilustracije. Međutim, ovo je jedinstven slučaj da je zabranjen ceo jedan Međunarodni filmski festival.

Kako ne vidimo ni jedan ozbiljan razlog za zabranu festivala, ili kako bar tako nešto nikad javno nije izrečeno, imamo razlog da sumnjamo da se sve to dešava samo zbog imena i prezimena vlasnika agencije „Alternativa“.

Naime, njegovo ime i prezime je Boško Savković i u javnosti je poznat kao novinar, pisac, nagrađivani filmski reditelj. Poznat je i po tome što je početkom juna, tokom protseta Srbija protiv nasilja, uhapšen zbog nošenja parole na kojoj je pisalo „Lešinari i hijene hodaju zajedno za bezbednu Srbiju“, i „PINK-STINK“. Na taj transparent je na čudan način okačena i vudu lutka sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pa je Savković kao autor transparenta uhapšen i optužen po članu 309 Krivičnog zakona za „pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka“. Zbog toga je i osuđen na 6 meseci, uslovne kazne.

Ako je to tako, i ako neko jedan filmski festival na kome su članovi žirija tokom 15 godina bili najugledniji filmski radnici uključujući i dobitnike Oskara, vezuje za ime samo jednog čoveka, onda sa pravom možemo da tvrdimo da u Srbiji više ni kultura načelno nije bezbedna.

Baš ni kao pojedinci – glumci, novinari, deca, žene, pripadnici raznih manjinskih grupa…

(Autor je izvršni producent zabranjenog festivala SILAFEST 2023., Boško Savković)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker