Zavičajni muzej u Petrovcu na Mlavi izložbom slavi jubilej

U Zavičajnom muzeju u Petrovcu na Mlavi otvorena je izložba povodom 20 godina rada ove ustanove.

Foto: Izložba u Zavičajnom muzeju

Posetioci mogu videti arheološku postavku sa neolitskog lokaliteta Belovode i dokumentarno-istorijsku izložbu o nastanku i razvoju Petrovca na Mlavi 
do Drugog svetskog rata.

Belovode su arheološko nalazište sa ostacima naselja iz 5400 godine pre nove ere, nestalo 1500 godina kasnije, u požaru koji su izazvala vandalska plemena. Prostiralo se na oko 100 hektara i imalo je stotinak kuća.

Život ljudi u ovom naselju prikazan je kroz rekonstrukciju jedne vinčanske kuće sa predmetima koji su korišćeni u svakodnevnom životu.

Karakteristike vinčanske kulture mogu se upoznati kroz predmete od kamena, gline i životinjskih kostiju, kao i preko predmeta religijskog karaktera, kao što su pojedine posude, figurine i žrtvenici.

Lokalitet Belovode predstavlja najstarije nalazište u ovom delu Evrope, na kome je dokazano rudarstvo i metalurgija bakra.

Drugi deo stalne postavke prikazuje period formiranja Petrovca na obalama Mlave i njegov privredni, ekonomski, društveni i kulturni razvoj do sredine 19. veka.

Posetioci mogu videti plan Petrovca iz 1928. godine, na kojem su predstavljeni najbitniji objekti iz predratnog perioda, kao i panoe na kojima je prikazan život grada tokom njegovog razvoja.

Zbog aktuelne epidemije korona virusa, izložba u Zavičajnom muzeju može se pogledati u pojedinačnim posetama i uz poštovanje mera zaštite.

M.V.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Detektovan blokator oglasa Adblock

Onemogućite blokator oglasa Adblock, kako bi ste nastavili sa daljim čitanjem vesti.