VUČIĆ RASPISUJE IZBORE ZA NOVEMBAR? Nezadovoljan trenutnom garniturom SNS i sadašnjim sazivom Narodne skupštine

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, razmatra opciju da raspiše istovremene vanredne parlamentarne, redovne lokalne u više od sto opština, vojvođanske, kao i beogradske izbore za novembar, kako bi predupredio udar ekonomske krize i promenio sadašnji sastav Narodne Skupštine, kojim nije zadovoljan, tvrdi izvor Danasa iz političkih krugova.

Foto: Tanjug

U toku je sprovođenje anketa o raspoloženju birača, na osnovu čijih rezultata će Vučić doneti odluke vezane za ovakvu opciju, uključujući i naziv narodnog pokreta sa kojim će, kao sa izbornom listom, nastupiti na tim izborima, smatra ovaj izvor.

Po tom tumačenju, Vučić je u kampanji na ekonomskim temama, što se vidi i po njegovim poslednjim aktivnostima i nedavnom gostovanju na RTS-u, a procena je da bi, ukoliko se sa izborima čeka do 2024, kad ističu mandati lokalnih skupština, rezultat naprednjaka, posebno na lokalu, bio znatno lošiji nego da se izbori održe na jesen 2023.

To bi bilo prvi put da se, od kako je SNS na vlasti od 2012, na birališta izlazi u ovom dobu godine, jer su izbori uvek bili u proleće.

U slučaju izbora u novembru 2023, mandat novoizabrane vlade bi se poklopio sa isticanjem Vučićevog mandata 2027, što u budućnosti može biti važna politička činjenica.

U prilog jesenjim izborima navodno ide i Vučićevo nezadovoljstvo sadašnjim sazivom Narodne skupštine, jer se tvrdi, da ankete pokazuju da SNS tu gubi, a opozicione stranke koje su u parlamentu, dobijaju na popularnosti.

Tvrdi se i da Vučić želi da zameni sadašnju udruženu desnicu (Dveri, Zavetnici, Novi DSS-POKS), jer, između ostalog, preuzima jedan broj njegovih birača.

Podsetimo, Vučić je 10. marta, na sednici Glavnog odbora SNS, najavio da će 26. ili 27. aprila zakazati skupštinu stranke za 27. maj, kao i da će na toj sednici naprednjaci birati sve stranačke organe.

Tada je najavio da će na toj skupštini predočiti „stratešku suštinsku odluku“.

Očekuje se da će to biti program novog pokreta, srpskog bloka ili kako će se već tačno odrediti naziv novog formata izbornog nastupa SNS.

(Tpknews.com/Danas)

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker