VEČE NARODNE IGRE I PESME: Najlepše vlaško kolo igra se u Topolovniku (FOTO)

U ponedeljak, drugog dana Uskrsa, na poligonu u Topolovniku, održana je manifestacija “Veče narodne igre i pesme”.

Foto: TOVG

Gromoglasnim aplauzom sa prepunih tribina lepo raspoloženih posetioca, pozdravljen je defile učesnika, domaćina i gostiju, svih starosnih kategorija, u prekrasnim šarenim Vlaškim nošnjama, koji su širokim osmehom pozdravili publiku.

Program je otvorio predsednik organizacionog odbora Dragan Tanasković.

U folklornom nadigravanju učestvovala su Kulturno umetnička društva: “Jovica Jankovic-Turku” iz Manastirice, “Vuk Karadžić” iz Stamnice, “Đido” iz Brestovaca, “Izvor” iz Laznice, “Vlaško kolo” iz Osanice, “Vlaole” iz Vlaola, “Branislav Nušić” iz Šarbanovca, “Moj zavičaj” iz Topolovnika, kao i folklorna sekcija Udruženja “Moj Topolovnik”. Folklorci su pokazali veliko igračko umeće sa najlepšim igrama Vlaha. Raznovrsni ritmovi, od živahnog ili laganog dvočetvrtinskog takta, preko sedmo-osminskog do deveto-osminskog, zaista retkog u ovim igrama, različiti tehnički veoma složeni koraci uz neizbežno stepovanje kao vrhunac svake koreografije oduševili su sve prisutne ljubitelje narodnog stvaralaštva. Igre Vlaha nose sve karakteristike oblasti iz kojih dolaze, pa su posetioci pored velikog igračkog umeća imali prilike da vide i bogatstvo i raznolikost narodnih nošnji momaka i devojaka kroz koji je pokazan sav šarm i lepota vlaške kulturne baštine. Nadigravanje je upotpunjeno najlepšim pesmama i kolima u izvođenju solista. U toku programa, kroz igru I pesmu prikazani su I običaji vezani za prosidbu i venčanje.

Dvočasovnim programom prikazana je sva lepota, raznolikost i bogatstvo folklorne umetnosti, kao i bogati stvaralački duh našeg naroda i koreografskih stvaralaca. Vlaško kolo, veselo i šareno kako i dolikuje najvećem Hrišćanskom prazniku Uskrsu neguju KUD-ovi širom Srbije. Ipak, najlepše vlaško kolo igra se u mestima u kome ima vlaha, što su juče u Topolovniku dokazali domaćini i učesnici skupa.

Organizatori ove manifestacije je udruženja “Moj Topolovnik” iz Topolovnika uz podršku MZ Topolovnik.

(Foto: TOVG)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker