KAD SE VLASI SLOŽE: Udruženi za obnovu svoga sela na veselju u Beču!

Meštani sela Rudne Glave, najvećeg sela u opštini Majdanpek, koji žive i rade u Beču održali su prvi put svoje veče.

Foto: Facebook

Rešili su da se okupe i van rodnog kraja uz dobru muziku i specijalitete jednog od najstarijih bečkih restorana u centru grada.

Supruga vlasnika restorana Hofmajster je Svetlana rodom iz Rudne Glave, zbog čega je i pala odluka da prvo okupljanje bude baš u tom lokalu.

Oko 90 Rudnoglavaca i prijatelja se okupilo na druženju koje su organizovali Dragoljub Blagojević i Saša Božinović, a prisutne je zabavljao orkestar Daca i Mrle koji je za ovu priliku doputovao iz Rudne Glave.

– Ovo je početak organizovanja meštana Rudne Glave u Beču. Želimo da ovo okupljanje postane tradicija, pri čemu ćemo pokrenuti širu akciju za prikupljanje sredstava koja će biti namenjena za obnovu sela – objasnio je Božinović.

I druga sela, pre svega iz okoline Negotina, imaju veliki broj građana koji žive u Beču, pa već godinama organizuju slična okupljanja, a sa prikupljenim novcem je dosta obnovljeno u rodnoj grudi.

Na taj način i meštani Rudne Glave žele da pomognu rodnom selu, ali i da se ujedno, na ovim manifestacijama, druže, jer tokom godine je malo vremena za viđanja.

ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE

Rudna Glava ima oko 3.000 stanovnika i najveće je selo na teritoriji opštine Majdanpek. Mesto je pod zaštitom
države kao arheološko nalazište od velikog značaja, pošto se u njemu nalazi najstariji rudnik u istoriji čovečanstva, koje datira još iz kamenog doba.

Z.M.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker