NESAVESNI POJEDINCI: Učestali požari na njivama

Na području Požarevca tokom prethodnih dana izbilo je više požara na različitim lokacijama, koje su izazvale veliku materijalnu štetu.

Požar na njivi

Najpre su gorele brojne njive u Stigu, najverovatnije jer su poljoprivrednici palili ostatke posle berbe kukuruza. Nakon toga vatra je izbila i kod „Jeremijinog polja“, najverovatnije iz istog razloga. Gorele je i više njiva na području Stiga, pa je vatra jedno vreme predstavljala opasnost i po naftnu bušotinu kod sela Maljurevac. Širenju požara pogodavao je i jak vetar, koji je često duvao na području Požarevca. Zbog toga je reagovao i gradski Štab za vanredne situacije, koji je apelovao na sve građane da ne pale biljne ostatke po svojim parcelama, kako ne bi došlo do nekontrolisanih požara koji mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu. Iako je i policija često
upozoravala poljoprivrednike da ne pale ostatke na njivama, mnogi su se oglušili o ova upozorenja, i pored visokih novčanih kazni. Protiv nesavesnih građana prethodnih meseci podneto je preko 20 prekršajnih
prijava, ali loša praksa i dalje se kod mnogih ne menja. Protiv paljenja ostataka na njivama govore i agronomi, jer takav način samo nanosi štetu zemljištu, koje je najbolje preorati, a nikako paliti.

Pored brojnih intervencija na njivama, požarevački vatrogasci intervesnisali su i zbog požara na nekim objektima. Među njima bio je i objekat u Ulici požarevački partizanski odred, u kojem su se nalazile prostorije MZ „Čačalica“ i marketa „Srbija“, koje su u potpunosti izgorele.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker