KAKO DOŠLA, TAKO I OTIŠLA: U Zabeli tri četvrtine zaraženih sada negativno na koronu

Od 84 zaraženih virusom korona iz poluotvorenog odeljenja kazneno popravnog zavoda u Požarevcu Zabela, 60 osuđenika je dobilo nove negativne nalaze na virus, rečeno je Tanjugu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Navodi se i da je 12 osuđenika dva puta dobilo negativni test (ozdravili su), dok su ostali još uvek u izolaciji od ostalih osuđenika, do drugog negativnog nalaza testiranja.

Uprava navodi da se u izolaciji u ovom trenutku nalazi ukupno 58 osuđenika, od kojih je 48 dobilo negativan prvi nalaz kontrolnog testa , četiri su pozitivna, a kod 6 njih je danas ponovljeno testiranje i čekaju se rezultati.

U Upravi dodaju da će, u skladu sa protokolom, biti urađeno još jedno testiranje svih 58 lica, a do daljeg oni ostaju izolovani od drugih osuđenika. Osuđenici koji imaju pridružene bolesti su u aprilu odmah preventivno zbrinuti u nadležnim zdravstvenim ustanovama, a u skladu sa protokolom Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

U međuvremenu je 12 osuđenika testirano i posle dobijanja negativnog nalaza su vraćeni u zavod, gde će do daljeg boraviti u izolaciji.

I kod ovih lica će biti ponovljeno testiranje. Još 14 lica je medicinski zbrinuto u nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Trojici osuđenika je istekla zatvorska kazna i oni više nisu u nadležnosti Uprave zaizvršenje krivičnih sankcija, ali će i dalje biti medicinski zbrinuta u nadležnim zdravstvenim ustanovama. Uprava ističe da lica kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona u najvećem broju nisu imala nikakve simptome, kao i da ih nemaju i dalje.

Oni se dobro osećaju i izolovana su sve vreme od drugih osuđenika, pod pojačanim medicinskim nadzorom i njihovo stanje se i dalje prati.

Reč je o osuđenicima u poluotvorenom odeljenju u jednom paviljonu koji je, u skladu sa zakonom, odvojen od drugih paviljona u Zabeli.

Uprava je ponovila da je testirano i 60 zaposlenih koji su bili u neposrednom kontaktu sa ovim osuđenicima i svi su imali negativne rezultate na korona virus.

Uprava je, kako kažu, preduzela neophodne mere prevencije i pre proglašenja vanrednog stanja (od 11. marta) i od tog trenutka svakodnevno proverava da li se u svim zavodima poštuju sve procedure koje su uvedene kako bi se sprečila pojava virusa korona u zavodima.

U okviru sistema izvršenja krivičnih sankocija, od ukupno 29 penalnih ustanova, u samo jednu je u aprilu u Zabeli, potvrđeno prisustvo virusa korona kod osuđenika.

U ostalih 28 zatvora, zahvaljujući pojačanim merama prevencije od 11. marta, nije bilo inficiranih osuđenika i pritvorenika virusom korona.

(Tpknews.com/Tanjug)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close