PALA ODLUKA: U Sloveniju bez karantina od subote mogu svi oni koji imaju kovid-pasoš

Ulazak u Sloveniju od subote će biti moguć bez karantina ili priloženog negativnog testa na korona virus za one koji su vakcinisani sa dve doze cepiva protiv kovida-19 i one koji su kovid-19 preboleli, i o tome imaju potvrdu lekara, takozvani kovid-pasoš, odlučila je u četvrtak slovenačka vlada.

Foto: BBC

Ulazak u zemlju na osnovu prirodne imunizacije onih koji su preboleli kovid-19 ili su vakcinisani sa dve doze, pa su isto tako imuni, odnosi se samo na državljane i rezidente članica EU-a i Šengenskog prostora, a ne i za one iz trećih država, prenosi agencija Hina.

To je promena u odnosu na dosadašnji režim po kome su bez negativnog testa ili obavezujućeg karantina u Sloveniju mogle ulazitiu samo neke kategorije ljudi, poput radnika-dnevnih migranata iz susednih država, onih koji u zemlju ulaze zbog školovanja, u okviru policijske ili vojne saradnje, diplomata i slično.

Od trenutka kad su preboleli kovid-19 ne sme da prođe više od šest meseci, a od vakcinacije drugom dozom mora da prođe najmanje 14 dana.

Odluka stupa na snagu već u subotu. Za državljane van zemalja EU ostaje kao i dosada PCR test ili karantin, osim za prethodno određene izuzetke.

To je juče potvrdio na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Što se tiče skijališta koja do sada nisu primala one bez negativnog testa na koronavirus, na njima će od ponedeljka moći da se skija sa negativnim testom, ne starijim od sedam dana, dok je do sada rok morao biti 24 sata.

Moći će da se skijaju i oni koji su preboleli kovid-19 ili se protiv bolesti vakcinisali sa dve doze, oni pola godine neće morati da se testiraju i biće im potrebna lekarska potvrda, takozvani kovid-pasoš, kojim se dokazuje da su vakcinisani, odnosno da su preboleli kovid-19.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji će od ponedeljka smeti opet da rade sve trgovine, ukida se zabrana kretanja između opština, a obnavlja se i školska nastava u učionicama za sve osnovce i maturante srednjih škola, takođe je objavila vlada.

Uredba o policijskom satu, odnosno zabrani napuštanja kuće ili stana noću, ostaje i dalje na snazi, i ona će biti ukinuta kada se situacija dodatno popravi, bilo za celu zemlju ili neke regije, kazao je ministar unutrašnjih poslova, pozvavši na oprez i posebno upozorivši na opasnost pojave novih sojeva korona virusa.

Vlada je pojasnila da je odluke o relaksaciji nekih mera i restrikcija donela na osnovu trenda koji je pozitivan, te jer i podaci zabeleženi u poslednja 24 sata govore da je zemlja prešla u bolju epidemiološku situaciju, u tzv. „narandžastu“ fazu jer su i broj obolelih od kovida-19 u bolnicama i broj prosečnih zaraza u jednom danu već od kraja prošle nedelje ispod hiljadu slučajeva.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker