ŽIVOT NA SELU: U selu Topolovnik, održana druga po redu kulinarsko–kulturna manifestacija „Sačuvajmo od zaborava“ (VIDEO)

U subotu 29. septembra, u selu Topolovnik kod Velikog Gradišta, održana je druga po redu kulinarsko – kulturna i turistička manifestacija „Sačuvajmo od zaborava“, posvećena afirmaciji narodne tradicije i života na selu.

Foto: TOVG

“Sačuvajmo od zaborava” manifestacija koju već dve godine uspešno organizuju članice Udruženje žena Topolovčanke i Mesna zajednica Topolovnik, privlači veliki broj ljubitelja narodne tradicije a Topolovčani joj se raduju i sa nestrpljenjem iščekuju.

U prepodnevnim časovima učesnici takmičenja u pripremanju svadbarskog kupusa zagrejali su svoje kotliće i stavili kupus na krčkanje. U 15 časova otvorena je izložba udruženja iz cele Srbije koja su na štandovima uređenim u tradicionalnom duhu predstavili najdragocenije stvari njihovog zavičaja. Vez, tkanice, kolevke, grnčarija i naravno najlepša tradicionalna jela postavljeno je na 9 štandova u etno stilu. Ukus i miris detinjstva privukao je mnogobrojne goste, ali i prolaznike Đerdapske magistrale, koji su zaustavljali svoje automobile i na kratko prošetali kroz prošla vremena.

Mnogo ljudi prepoznalo je kolevke u kakvim su i sami odrastali, a posebno su pohvaljena stara jela i poslastice, koje domaćice svih udruženja neguju, prenose sa kolena na koleno i ljubomorno čuvaju od brzog, savremenog života. Žiri u sastavu Darko Tadić, Ivana Damnjanović i Radiša Paunović imao je težak zadatak da u mnoštvu prelepih štandova i kulinarskih specijaliteta nagradi najuspešnije.

U okviru kulturno – umetničkog programa nastupili su Kulturno umetničko društvo iz Topolovnika i Ansambl narodnih igara i pesama „Vlastimir Pavlović Carevac“ iz Velikog Gradišta. Sve goste i sugrađane biranim rečima pozdravili su predsednik MZ Topolovnik Mirko Strejkić i predsednica Udruženja žena Topolovčanke Sandra Paunović.

Zabavni program za učesnike nastavljen je u domu kuilture, a pre svečane večere uručene su zahvalnice i nagrade pobednicima u svim kategorijama.

Treće mesto u kuvanju svadbarskog kupusa osvojila je Lidija Anokić iz Velikog Gradišta, drugo mesto pripalo je Lovačkoj sekciji Topolovnik, a najbolji svadbarski kupus pripremila je ekipa “Moravci” iz Saraoraca. Nagrade za najbolji svadbarski kupus dodelili su članovi žirija.

Foto: TOVG

Najslađi kolač pripremilo je udruženje iz Velikog Sela, najlepšu pogaču umesile su članice udruženja iz Lugavčine, najukusnije slano jelo skuvale su članice udruženja iz Rama, najukusniju štrudlu zavilo je udruženje iz Prugova, kao majstori u spravljanju pita pokazale su se članice udruženja iz Malog Crnića (slatka pita) i Saraoraca (slana pita), najlepši ručni rad izložile su članice udruženja iz Biskuplja, Najlepši štand opremilo je udruženje iz Djurakova a najbogatiju trpezu kao i najtradicionalnije jelo pripremile su žene iz Klenovnika.

Foto: TOVG

Uz tradicionalne specijalitete i svadbarski kupus, veselo raspoloženje vladalo je među učesnicima koji su pripremili obilje ukusne hrane. Ulaznica na događaj bilo je dobro raspoloženje, a veliko narodno kolo igralo se do dugo u noć. Udruženja među sobom sarađuju i tvrde da svaki novi događaj na kome zajedno nastupaju, širi ljubav i prijateljstvo, a da je svako novo druženje događaj koji će dugo čuvati od zaborava!

(TPKNEWS/TOVG)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker