RAMSKI SUTONI: Topolovčanke skuvale najbolje etno jelo (FOTO)

U subotu, 4. avgusta 2018. godine, u Ramskoj tvrđavi na Dunavu kod Velikog Gradišta održana je deveta pesnička smotra “Ramski sutoni”, koja je okupila 42 pesnika.

Foto: TOVG

Na ovogodišnjoj manifestaciji po prvi put u prostoru srednjovekovnog karavan-saraja u selu Ram, održana je prezentacija kulinarskih specijaliteta našeg kraja. Kao živu kulturnu baštinu, recepte najukusnijih jela, ženski članovi udruženja pet sela naše opštine prenose na mlađe generacije i na taj način čuvaju identitet svog naroda. Prolaznici su imati priliku da degustiraju hranu, čuju zanimljive priče o kultu hrane koji je u našem kraju vrlo zastupljen (posna i mrsna hrana, simboli koji se prikazuju na pogači u različitim obredima i verskim praznicima, hrana kroz različite vremenske periode…).

Na štandovima koje su domaćice pet udruženja žena uredile u starinskom duhu, izložena su stara Srpska i Vlaška jela koja su brižljivo pripremana. Žiri je probao i ocenjivao hranu, a nagrade su dodeljene u nekoliko kategorija. Najbolju slanu pitu pripremile su žene iz Prugova, najslađi kolač umesile su domaćice udruženja Sveti Trifun iz Saraorca, najbolje etno jelo skuvale su žene iz udruženja Topolovčanke, najlepšu pogaču ispekle su članice udruženja iz Klenovnika a najlepši štand uredile su Zlatne ruke iz Đurakova.

U okviru manifestacije izloženi su likovni radovi meštanke sela Rama, kao i deo nalaza sa tvrđave koji su iskopani u okviru arheoloških radova. Po završetku manifestacije za udruženja organizovana je plovidba Dunavom skelom, zajedno sa pesnicima koji su od 20 časova, u prostoru karavan-saraja nastupali na pesničkoj smotri Ramski sutoni.

M. Lalić

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker