FESTIVAL OPTIMIZMA: Topolovčani oduševili Novosađane (FOTO/VIDEO)

Turistička organizacija opštine Veliko Gradište i selo Topolovnik u okviru Baby exit festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Foto: TOVG

U subotu 26. maja, selo Topolovnik odševili su posetioce zanimljivim performansom kroz igru i pesmu, stare dečije igre i nezaobilazno seosko dvorište u kome su mališani mogli da vide upotrebne predmete iz različitih vremenskih epoha i da se posluže najlepšom domaćom hranom našeg kraja koju su spremile Udruženje žena iz Topolovnika.

Festival optimizma – Baby Exit je manifestacija visokih moralnih vrednosti koja na jedinstven način afirmiše značaj porodice i važne društvene ciljeve za odrastanje dece. Zadatak joj je da stvori dobar okvir društva kroz čvrste temelje kulture mladog čoveka. Selo Topolovnik dočaralo je život na selu a naglasak je bio na najmlađim učesnicima i posetiocima festivala. Prostor od 40 metara kvadratnih u potpunosti je iskorišćen, a Topolovčani su svaki kutak upotpunili na pravi način, jedinstvenom etno izložbom, postavkom sobe u kojoj je dominirala drvena kolevka sa bebom koja je bila odevena u pletenu garderobu, kako su se na selu oblačila deca krajem 19. veka, a na zidovima bili su izloženi ćilimi iz različitih epoha (koji su tkani u selu i čuvaju se u privatnim domaćinstvima tako da su ovakve manifestaciji jedini način da se vide ove izuzetne postavke), kao i narodna nošnja kroz vekove, koja je takođe u privatnom vlasništvu. Celo dvorište ograđeno je zanimljivom zelenom ogradom, a unutar dvorišta razigrana deca učila su svoje vršnjake iz Novog Sada zanimljivim dečijim igrama poput preskakanja i nadvlačenja konopca i trkanja u džaku, kao i zanimljive seoske poslove poput krunjenja kukuruza. Najmlađim posetiocima svakako je najlepši kutak bio mini zoo vrt sela, gde su satima gledali i mazili svoje dugouhe i pernate drugare.

Ceo ambijent mirisao je na dobru hranu, a gastronomska ponuda upotpunila je celokupan događaj. Domaćice iz Topolovnika srdačno su pozdravile sve goste na najukusniji način, hranom koja se jede u našim selima, a rado su i delile recepte radoznalim mama koje su sa svojim klincima tog popodneva šetale tvrđavom.

Kulturno umetničko društvo „Moj zavičaj“ iz Topolovnika fascinirao je posetioce tvrđave svojim izvodbom Vlaških igara i pesama. Gosti manifestacije veselo su poskakivali, pucketali prstima a najhrabriji su pokušavali da savladaju čuvene stepove koji su zastupljeni u temperamentnim vlaškim kolima. 

Takođe, i Turistička organizacija opštine Veliko Gradište imala je svoj štand sa promotivnim materijalima, a ovom prilikom pokušali su da Novosađanima predstave atraktivne novine u dobro poznatoj ponudi Srebrnog jezera. Mnogobrojni predstavnici medija propratili su događaj.

(TOVG)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker