MONOPOL NA SVEĆE: Sveštenik iz Aleksandrovca kod Žabara, zabranio unošenje sveća kupljenih van crkve! (FOTO)

Autor ovog nesvakidašnjeg i po mnogima skandaloznog „propisa” je, kako navode, starešina crkve Željko Matić.

Crkva Svetog Nikolaja u selu Aleksandrovac kod Žabara uvela je strogu zabranu unošenja i paljenja sveća koje nisu kupljene u crkvenoj prodavnici!

Autor ovog nesvakidašnjeg i po mnogima skandaloznog „propisa” je, kako navode, starešina crkve Željko Matić. Natpis „zabrana upotrebe sveća kupljenih van crkve!!!” zalepljen je na nekoliko mesta, na ulasku u crkvenu portu, kao i unutar samog hrama.

Oni koji se usude da prekrše zabranu, kažu meštani Aleksandrovca, rizikuju da budu „kažnjeni” gašenjem sveća.

Ne postoji pisano pravilo o tome da sveće moraju da se kupuju isključivo u crkvama, ali, za verske obrede trebalo bi koristiti voštane i one koje su osveštane.

– Išla sam pre neki dan da zapalim sveću majci i samo sam se prekrstila kad sam videla taj natpis, a onda mi je komšija ispričao da mu je nedavno čovek u crkvi ugasio sveće jer ih je kupio na pijaci, a ne u crkvenoj prodavnici – ispričala je jedna meštanka Aleksandrovca za “TPKNEWS”.

Iako je ova odluka izazvala ogorčenje vernika, starešina crkve u tome ne vidi ništa sporno.

– Sveće koje se kupuju na pijaci, pogrebnoj radnji ili prodavnici nisu osveštane, pa kao takve nemaju nikakav značaj i nisu za versku upotrebu. One mogu da se koriste kada, recimo, nestane struje, ali ne i za verske obrede – objašnjava Matić i dodaje da to važi za sve hramove Srpske pravoslavne crkve.

Na pitanje šta se dešava sa vernicima koji uspeju da „prošvercuju” sveće, sveštenik Matić odgovara da „nikome ne gase sveće, samo im ne dozvoljavaju da ih pale”.

I drugi sveštenici ističu da SPC preporučuje svojim vernicima da kupuju osveštane sveće, po mogućstvu od voska, jer „na taj način novčano pomažu svoju crkvu”, ali naglašavaju da je potez Željka Matića iz Aleksandrovca radikalan.

– Ljudima to treba lepo objasniti kroz razgovor, a ne na ovakav način – kažu oni, dok za razliku od njih mnogi vernici potez starešine aleksandrovačke crkve vide i kao uvođenje monopola na sveće i šansu da se zaradi koji dinar više.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker