Sutra izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina

Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina održaće se u nedelju, 4. novembra, a pravo glasa na njima ima 507.183 pripadnika manjinskih zajednica.

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i slobode u Ministarstvu državne uprave Ivana Antić rekla je za Tanjug da će pripadnici 22 manjinske zajednice birati svoje predstavnike za Nacionalne Savete.

Pripadnici 18 nacionalnih manjina biraće članove Saveta na neposrednim izborima. Najviše listi – sedam, podneli su Rusini, dok su šest listi predali Albanci. Romi su predali pet, Bošnjaci, Rumuni i Slovaci četiri, a Aškalije, Egipćani, Nemci i Česi po tri liste. Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu.

Članovi Saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja, kao i u službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ranije je ocenio da bi predstojeći izbori trebalo da budu praznik demokratije.

Pomoćnica ministra Ivana Antić rekla je da je interesovanje pripadnika nacionalnih manjina za ove, treće redovne izbore, veće nego ranije i dodala da je to trend koji prati svake izbore.

Broj članova Nacionalnih saveta zavisi od broja pripadnika nacionalnih manjina – minimalan je 15, a maksimalan 35.

“Nacionalne manjine do 10.000 pripadnika biraju 15 članova Saveta, do 20.000 – 19, do 50.000 – 23, a ukoliko imaju između 50 i 100.000 biraju 29 članova Saveta”, objasnila je Antićeva i dodala da će sve nacionalne manjine, poput Mađara, Bošnjaka i Roma, koje imaju više od 100.000 pripadnika, birati 35 predstavnika.

Biračka mesta za neposredne izbore biće otvorena od 7 do 20 časova.

Nakon izbora, rok za objavljivanje konačne liste i rezultata izbora je 96 sati, odnosno 8. novembar do 20 sati, rekla je Antićeva i dodala da Saveti, pošto RIK objavi rezultate u Službenom glasniku, imaju obavezu u roku od 20 dana da konstituišu savete i formiraju njihove organe.

(Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker