PREDIZBORNE CRTE IZ POŽAREVCA: Stranke počele sa aktivnostima u vezi sa nastupajućim izborima

Iako su izbori raspisani četvrtog marta, to nije glavna tema u Požarevcu. U Požarvcu i dalje se najviše priča o epidemili Korone, dok je druga tema u vezi migranata i, eventualnim njihovim naseljavanjem u Braničevskom okrugu, a tek na trećem mestu nalazi se tema vezana za predstojeće izbore.

Naprednjaci predaju listu

Požarevljani najviše komentarišu imena na listama koje su do sada proglašene, bilo za republičke, bilo za lokalne. Mnogi su iznenađeni, posebno na izbornu listu požarevačkih naprednjaka zbog činjenice da na njoj nema „zvučnih“ imena, poput predsednika gradske Skupštine Bojana Ilića, gradskog menadžera Saše Valjarivića, a ponajviše aktuelnog potpredsednika Skupštine Srbije Veroljuba Arsića, koji je do sada uvek bio na listi kao prvi kandidat za odbornike. Na listi ima mnogo novih i mladih kandidata nepoznatih požarevačkoj javnosti.

Što se tiče poslaničkih kandidata iz Požarevca i Braničevskog okruga, do sada su prihvaćene dve izborne liste (SNS i SPS) njih je desetoro, tri iz SNS i sedam iz SPS-a. Požarevljani su zabrinuti činjenicom da na tim listama jedini koji ima šanse da bude ponovo poslanik u narednoj Skupštini Srbije ima aktuelni potpredsednik Narodne Skupštine Veroljub Arsić. On se nalazi na 59. mestu liste SNS, što je, najverovatnije, prolazno mesto. Svi ostali kandidati sa obe liste objektivno nisu ni blizu poslaničkih mandata, jer se nalaze na mestima koji im to ne garantuje. Kandidat SNS-a iz Požarevca Ana Miljanić nalazi se n 154. mestu, a da bi postala poslanik potrenbo je da lista SNS osvoji oko 60% glasova na izborima, što je maloverovatno s obzirom da je sama SNS projektovala da će osvojiti 140 manata. Treća na listi iz Braničevskog okruga je nekadašnja poslanica i trenutno presednica Skupštine opštine Žagubica Olivera Pauljeskić. Od 250 kanditata za poslanika koalicije SPS-JS iz Barničevskog okruga najbolje rangiran je Miletić Mihajlović Tića iz Petrovca na Mlavi. On se nalazi na 56 mestu, što je mesto koje mu ne garantuje da će I u ovom sazivu biti poslanik, jer da bi on prošao potrebno je da SPS osvoji preko 20% glasova, što je u ovom trenutku teško ostvarivo. Sledi dr Srećko Bosić iz Požarevca na 104 mestu, dok je profesor u penziji Božidar Grujić iz Velikog Gradišta na 149 mestu kandidata za poslanika. Takođe na listi su student Milena Rajković iz Žagubice koja se nalazi na 163 mestu i Katarina Mitrović student iz Golupca na 208 mestu. Na listi se nalazi i Dragan Bogdanović iz Velikog Gradišta na 227. Mestu. Poslednje plasirani na listi SPS – JS za narodne poslanike, iz Braničevskog okruga, je diplomirani pravnik Nikodije Adamović iz Malog Crnića. On je na spisku kandidata na 229 mestu.

Izborna komisija primila listu SNS

Prvi sa predizbornim aktivnostima započeli su požarevački naprednjaci na sam dan raspisivanja izbora prikupljajući potpise za parlamentarnu listu SNS-a. Sutradan su se prionuli na prikupljanju potpisa za lokalnu izbornu listu. Za samo nekoliko sati prikupili su 2 250 overenih potpisa od strane notara, od potrebnih 2 040 za kompletnu listu. Ovakvu brzinu ostvarili su zahvaljujući jakoj stranačkoj infrastrukturi, kao I brojnom I disciplinovanom članstvu. Listu su predali u četvrtak oko 21:00 sat, dok je ista od strane GIK u petak proglašena kao validna, te će se, kao I ranijih izbora, požarevaćki naprenjaci naći kao prvi na glasačkom listiću na predstojećim lokalnim izborima. Druga stranka koja je počela sa aktivnostima je SPS. Oni su prikupili potreban broj potpisa za podršku republičke liste I trenutno prikupljuju potpise za lokalnu listu, koju će predati ovih dana.

Ostali pretedenti iz Požarevca koji nameavaju da učestvuju na izborima, mahom lokalnim, još su u fazi dogovaranja, dok oni koji nameravaju da bojkotuju izbore svoje stavove promovišu, pretežno, preko društvenih mreža. Jedino su predstavnici Stranke slobode I pravde Dragana Đilasa bili zakazali za 5. mart u požarevačkom CZK-u Glavni odbor, ali su dan nakon zakazivanja otkazali taj termin zbog, navodne, sprečenosti njihovog lidera da dođe u Požarevac. Imamo saznanja da će na lokalnim izborima učestvovati dosta Grupa građana, neka od Udruženja građana koja se pretežno bave humanitarnim radom, I nekoliko fejsbuk grupa, koja imaju brojno članstvo.

Naprednjaci dele ruže za 8. mart

No, izborna trka je puštena a ko će na njoj da pobedi a ko biti gubitnik saznaće se 26. Aprila nakon okončanja glasanja.

PREDIZBORNI 8. MART

U nedelju, osmog marta glavni politički činioci, predstavnici SNS I SPS imali su aktivnost u vidu podele cveća pripadnicama lepšeg pola povodom Dana žena. Oni su taj dan zgodno iskoristili kao predizbornu aktivnost da se prikažu javnosti, jer su tu njihovu aktivnost propratili I preneli brojni mediji. U centru grada ispred Robne kuće naprednjaci su predvođeni gradonačelnikom Banetom Spasovićem sa svojim saradnicima damama poklanjali sveće. Istu akciju preko puta imali su I požarevački socijalisti. Pored rukovodstva SPS-a iz Požarevca ženama je cvetove delio I aktuelni Ministar lokalne samouprve I potpredsednik SPS, Branko Ružić.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker