SELJAČKE BUNE: Štočarska kriza u opštini Golubac

Problemi stočarstva, posebno svinjarstva, nastali su jer država izbegava da se ozbiljno uhvati u koštac s politikom proizvodnje mesa i mleka.

Razlog smanjenja stočarske proizvodnje u Srbiji pre svega treba tražiti u politici cena, jer nijedan seljak nije stimulisan da tove svinje u uslovima skupe stočne hrane, mesa i drugih mesnih prerađevina koji se uvoze sumljivog kvaliteta.

Golubački stočari kažu da su smanjili skoro polovinu tovljenika, i još će da smanje ako se opština i  država ne potrude da se uslovi proizvodnje poboljšaju.

Proizvođači mleka i mesa trenutno ne znaju šta da rade jer očekuju pomoć od srpske Vlade, a dok ona ne stigne oni su u potpunoj neizvesnosti, jer u slučaju da prestanu sa proizvodnjom tovljenika, ponovno obnavljanje ove proizvodnje je veoma dug proces, pa se rezultati mogu očekivati tek posle nekoliko godina. A do tada ogroman ce neorganizovanosti države a i same opštine Golubac u tako važnoj oblasti kao što je proizvodnja mleka i mesa, plaćaju potrošači, upozoravaju poljoprivredni stručnjaci. Mada, i pored stočarske krize, u golubačkom kraju ima i onih koji i dalje ostaju verni ovoj proizvodnji, međutim takvih je nažalost ostalo sasvim malo.

Po najnovijem popisu matičnih službi, na području opštine Golubac ima oko 4.000 svinja, 500 ovaca i oko 200 priplodnih krava i junica. U odnosu na ranije godine to je skoro upola manje, ali kada je reč o matičnom stadu ovde ima nekog pomaka. Tovljenika je sve manje, stočari zatvaraju tovilišta, klanice ostaju bez posla, zemljoradničke zadruge su nemoćne, a građani u porodičnom jelovniku zbog visokih cena troše sve manje mesa.

Prethodnih godina u Srbiji je povećan uvoz mesa, na Srpsko tržište došli su jaki evropski proizvođači sa nižim cenama, boljim kvalitetom, ali i većim subvencijama svojih država, što ih sve čini konkurentnijim. Zato mora da se standardizuje proizvodnja u Srbiji, smanje troškovi i povećaju podsticaji za naše stočare, kažu golubački ekonomisti.

Po rečima stručnjaka domaće ratarske kulture trebalo bi više koristiti kao hranu za životinje, treba ukrupnjavati farme, proizvođače i poboljšati genetiku svinja, a, to je najbolje uraditi kroz udruživanje, kao što je nekada bilo, jer bi na taj način bila zagarantovana cena i plasman. Ono što treba preporučiti u uzgoju svinja je i viša faza prerade proizvoda i proizvodnja sa geografskim poreklom. Srpski pa i golubački proizvođači, ne treba da idu na količinu, jer se tu ne mou izboriti sa pojedinim evropskim zemljama koje su dosta odmakle po broju svinja i prasadi, ali na taj način mogu da im pariraju kroz više faze prerade i tradicionalne proizvode.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker