Saopštenje “Dosta je bilo” povodom pretnji novinaru Momčilu Veljkoviću

Svako, pa i najmanje prozivanje novinara je nedopustivo

Mediji u savremenom i demokratskom društvu su oslonac demokratije i transparentnosti, kontrolori vlasti i glas javnosti.

Pretnje od nosilaca javnih funkcija, izgovorene ili napisane, pre svega zaslužuju krivičnu prijavu a potom i oštru osudu javnosti do ostavke onog koji je te pretnje izneo.

Svedoci smo da u minulim godinama imamo polarizaciju medija, na provladine i one druge koji nestaju i ima ih u tragovima danas na medijskoj sceni Srbije. Zato ovakav čin člana GV Požarevca Ivana Jovića nije iznenađenje već rezultat koji se očekivao posle svega što se radi na slabljenju medija i njegovog uticaja. Na konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti informisanja prolaze i najveća sredstva dobijaju podobni, “naši” mediji. Pritisnuti nemaštinom i krizom koja zahvata sve pore društva urednici i direktori glasila prinuđeni su da zarad sopstvenog opstanka i namirenja pristaju na “dilove” mi vama pare vi o nama sve najlepše. I tako godinama imamo glasila koja kad čitate, gledate, slušate, imate utisak da živite u Norveškoj, a ne u Srbiji, Požarevcu.

Novinar Momčilo Veljković se osmelio i napisao da Ivan Jović član Gradskog Veća nema diplomu ispod titule sa kojom se potpisuje. Očigledno je da je u toku borba unutar SNS za prevlast u načelstvu, iskustvo govori da ovakve rabote nikad ne isplivaju pred novinare same od sebe i slučajno.

Informacija je procurela i širi se. Šta će još iscureti čitaćemo, slušati i gledati , o tome neko mora da izveštava osim ako ne bude plaćen da ne radi svoj posao.

Civilizovano društvo smo tek kada mirnim putem budemo rešavali sukobe i sučeljavali mišljenja. Dosta je bilo nasilja! DJB osuđuje svako nasilje kako nad novinarima tako i nad nosiocima javnih funkcija. Sloboda govora i javnog nastupa je imperativ ako želimo demokratizaciju društva.

(DJB Požarevac)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker