SAFET UHVAĆEN S PRSTIMA U MEDU! Iznajmio Dandiju vatrogasno vozilo?! (FOTO)

Kad je pre pet godina, pod okriljem Evropske unije, a u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje, pokrenut projekat “Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš (Rumunija)- Žagubica”, niko nije mogao da pretpostavi da će korist na kraju imati samo par korumpiranih lokalnih vlastodržaca.

Šef gasi vatru

Za potrebe realizacije projekta, EU je obezbedila 1.2 miliona evra a lokalne samouprave nešto preko 200.000 evra za obuku, nabavku opreme i namenskih vatrogasnih vozila. Sve je propraćeno hvalospevima lokalnih funkcionera, vatrogasne službe iz Žagubice i dobrovoljnog vatrogasnog društva „Mlava“ Krepoljin koje je i opremljeno skupocenim vozilima.

Lokalni mediji i njihovi nalagodavci iz vlasti su se utrkivali u promociji projekta kao dalekosežnog i preko potrebnog rešenja za česte požare i bujične poplave sa kojima je homoljska opština suočena. Mogli smo tih dana i još neko vreme pročitati i da su: “Održane zajedničke obuke i vežbe vatrogasnih jedinica dve opštine, kao i izraze ponosa koje su obe službe pokazale povodom obavljanja svog posla.”

Naročito vredna je bila donacija terenskog vozila marke Isuzu i specijalne vatrogasne cisterne vredne više stotina hiljada eura marke MAN KARBA, koja je pogodna za brze intervencije na nepristupačnim terenima poput homoljskih, ima veliki zapreminski prostor u cisterni i može izbaciti vodu u kratkom roku pod velikim pritiskom. Ali ne lezi vraže, nakon početnih hvalospeva, muk, nit ima dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Krepoljina, niti iko iz lokalne vlasti spominje gde su završile donacije a pre svega vredna vozila…do nedavno.

Kanadska rudarska kompanija Dundee-Avala je nakon obavljenih istražnih radnji u ataru sela Laznica, gde već petnaest godina traže zlato, počela nove istražne radnje u okviru licence Čoka Rakita iznad Žagubice prema Crnom vrhu. Pojavio se problem, jer je za istražne radnje u procesu bušenja potrebna voda, mnogo vode. Prvo su uz pomoć kamiona sa vučnim vozom vodu dovlačili iz borskog jezera, ali je zbog nepristupačnog terena i sa početkom zime i snežnih padavina u ovom planinskom kraju, to rešenje postalo neodrživo. Iznenada se našlo drugo rešenje, pa su meštani žqgubičkog kraja videli kako već zaboravljena vatrogasna cisterna MAN KRABA veselo poskakuje nekoliko puta dnevno ka Crnom vrhu. Počele su priče i klupko se ubrzo razmotalo.

Zlato vatru raspaljuje

PRSTI U MEDU

Homoljski kraj je poznat po svom najvećem brendu, “Homoljskom medu” čiji je kvalitet prepoznat upravo zbog zdrave i očuvane prirode, u kojoj do sad na sreću nismo imali rudnike zlata. Postoji više udruženja pčelara i čuvara zdravlja u Homolju, a jedno nam je ovoga puta naročito važno: “Asocijacija za ruralni razvoj opštine Žagubica” kojim upravlja izvesni Zoran Kerić.

Zašto je važno!?

Pa zato što je upravo on ispred svog udruženja od opštine iznajmio vatrogasnu cisternu za sitne pare, a sad svoje usluge dovlačenja vode do Dandi bušotina naplaćuje čak 500 evra po danu! Naravno, samo naivni bi pomislili da iza te ideje stoji on sam. Zoran Kerić jeste, pored ostalog i zastupnik šahovskog kluba Vrelo Mlave iz Žagubice, ali iza ove rokade stoji drugi velemajstor – Safet Pavlović.

Kako bi izašao u susret potrebama kanadske kompanije i usput zaradio pristojnu sumu, podmetnuo je Zorana Kerića čiji angažman već godinama subvencionišu parama iz opštinskog budžeta, da stavi cenjeni potpis na ugovor o najmu vozila od Opštine. Za prevoz vode do Crnog vrha se koriste vozači JKP “Belosavac” a novac od Kanađana samo prolazi kroz račun Asocijacije i završava u džepu šahovskog velemajstora Safeta ili „šefa“ kako ga podređeni zovu.

Mnogi u Homolju se pitaju da li će se o prstima u medu čuti i u Evropskoj uniji, vrhu vladajuće stranke ili, ne daj Bože, kriminalističkoj policiji i tužilaštvu. Dok pišemo ove redove, vatrogasna cisterna i dalje gasi nečiju žeđ za zlatom.

(Dopisnik tpknews.com iz Golupca)

3 Komentari

 1. U redu ,cisterna , zloupotreba, istraga, policija… i to se reši za 2 dana..
  I kad se utvrdi šta je i kako je…
  onda kako zakon nalaže.
  I to je to.
  I ende.
  Nego ….koliko li će tek vode da im treba kada otvore taj ogromni rudnik zlata u reonima sela Laznica u Opštini Žagubica i Vlaole,Jasikovo i Leskovo u Opštini Majdanpek, u zoni vodoizvorišta Mlave ,Peka (planinske reke Jagnjilo koja stvara Pek) , i neizbežno i Porečke reke .
  KOLIKO ĆE TEK VODE DA IM TREBA ZA TAJ OGROMNI RUDNIK ?
  I GDE ĆE POSLE SVA TA NAJTEŽE MOGUĆE ZAGAĐENA I ZATROVANA VODA DA SE ODLIVA ?
  Inače , i za one koji to ne znaju, osim Peka i Mlave u toj zoni nastaju i veoma kratki vodotokovi poznatih i strogo zaštićenih spomenika prirode i Valja Prerasta i Belog Izvorca ,
  ,koji se na kilometar od ovih spomenika prirode potom ulivaju u gornji tok reke Šaške…
  A reka Šaška potom prošavši kroz Rudnoglavsku dolinu svojim spojem sa rekom Crnajkom kod Miloševe Kule stvara Porečku reku….
  Porečka reka se uliva u poznato mrestilište riba Porečki zaliv i Dunav ,
  u neposrednoj blizini Donjeg Milanovca koji želi da rrazvija turizam…
  Kao što to želi i Veliko Gradište pored koga se u Dunav uliva Pek…
  a Mlava teče kroz istoimeni Petrovac i uliva se….itd,itd,itd,..
  Naravno da treba da se ispita i reši ova afera sa ovom cisternom…
  pa kako zakon nalaže…i to je to.
  Koliko je to
  Ali šta će biti sa tolikom rudničkom vodom i gde će da se odliva sva ta teško zagađena i zatrovana voda kada se otvori ovaj novi rudnik zlata u tom delu Homolja…?
  Šta se tada dešava sa Mlavom (142km),Pekom(126 km ) ,Porečkom rekom …i velikim predelima, podzemnim vodama i bunarima, njivama i baštama ,varošima i selima i ljudima celom slivu obih reka. …???
  Šta se sa njima tada događa…
  u ovom ,,AFRIČKOM KONGO REGIONU,,
  Istočne Srbije u Sultanatu Srbistanu …?
  Da li će npr. Pek i dalje teći kroz Kučevo i ulivati se u Dunav kod Velikog Gradišta..? A Mlava kroz Petrovac na Mlavi….?
  Ili će i ove reke da nestanu ?
  Isto kao što danas galopirajućom brzinom nestaje stanovništvo CELOG ovog UNAPRED ,PERFIDNO I NAMENSKI
  SAOBRAĆAJNO ,a time i na svaki drugi način , IZOLOVANOG I MEĐUNARODNO NETRANZITNOG ,
  i zato danas u tom mraku i bunaru
  totalno nevidljivog i skrajnutog ,,AFRIČKOG KONGO REGIONA,,
  Istočne Srbije u Sultanatu Srbistanu.
  Jedinog takvog regiona u Evropi i 21.veku.
  I u svom najvećem i pretežnom delu POGRANIČNOG regiona Republike Srbije.🇷🇸
  I što bi rekao narod ..
  grehota …
  tako lep … a GLUVONEM.
  I pozdrav iz 🚞….
  naTRANSEVROPSKOM
  (Atlantski okean -Crno more)
  najstrožije cenzurisanom
  ,,KORIDORU ŽIVOTA,,/
  ,,ZABRANJENOM KORIDORU.
  Multimodalnom saobraćajnom koridoru -Istok (Crnomorskom koridoru) .

 2. P.S
  …i samo jedno pitanje…
  jer baš nešto gledam ove mape trasa koridora…
  na otvorenoj i javnooj Facebook grupi AUTOPUT ISTOČNE SRBIJE sa više od 3.500 članova…
  i desetinama puta većim brojem posetilsca
  Jel to samo za njega ,za taj novi rudnik zlata u Laznici…ovaj
  ,,, DRUMSKI KORIDOR,,
  MARKOVAC -SVILAJNAC-DESPOTOVAC-
  NOVI RUDNIK ZLATA LAZNICA -BOR….
  ,, kroz pustinju i prašumu, ,i najveće potpuno neseljene predele bez stanovnika ili najređe naseljene predele
  i Srbije i Balkana…?
  I daleko od SVIH gradova,opština ,varoši i sela ovog IZDIŠUĆEG I IZUMIRUĆEG
  ,, AFRIČKOG KONGO REGIONA,,
  Istočne Srbije …
  osim Žagubice
  (a i njoj je u odnosu na Beograd iza leđa…pa okolo -naokolo preko Despotovca Svilajnca i Markovca…)
  Da spoji ovaj novi rudnik u Laznici
  sa njemu potrebnim
  tehnološko-prerađivačkim kapacitetima u Boru , a sa druge strane sa autoputem
  Beograd-Niš… ?
  I koji svi građani Srbije
  (po početnoj u svim nacionalnim medijima objavljenoj proceni Ministarstva za ceo taj ,,drumski koridor) treba da plate više od 1,7 MILIJARDI EVRA ..pa naviše…?
  Sva sreća pa nas je Bog pogledao…
  pa su našli to zlato …
  Jer baš je astronomsko-kosmički skup taj ,,RUDNIČKI KONGO KORIDOR,,….😀

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker