RASPISAN TENDER: Kreće gradnja marine na Dunavu za potrebe budućeg gej-hotela na Srebrnom jezeru

Ministarstvo turizma i omladine raspisalo je tender za gradnju marine u Velikom Gradištu, a vrednost radova procenjena je na 238,5 miliona dinara bez PDV-a.

Foto: Ministarstvo turizma/Tehnička specifikacija tendera/screenshot/M.V.

Lokacija koja je predviđena za faznu izgradnju marine nalazi se u zalivu, koji je formiran nakon izvođenja uzvodne i nizvodne pregrade na rukavcu Dunava, u sklopu izvođenja radova na formiranju Srebrnog jezera, prenosi eKapija.

Na ovoj lokaciji postoji saobraćajni pristup, te je potrebno predvideti izgradnju priključka na javnu saobraćajnicu, saobraćajne i manipulativne površine i parking unutar kompleksa marine. Teritoriju marine potrebno je ograditi i projektovati ulaznu kolsku i pešačku kapiju.

Prema Planu detaljne regulacije naselja Beli bagrem, duž postojećeg nasipa predviđena je javna saobraćajnica, na koju je predviđen priključak interne saobraćajnice marine.

U sklopu marine predviđeni su: čuvarska služba, uprava marine, klub marine, zatvoreni hangar za plovila i komercijalni sadržaji (prodavnica mešovite robe, servis i iznajmljivanje bicikala, prodaja ribolovačke opreme, prodaja nautičke opreme, banka, pošta, informativni pult turističke organizacije, prodaja suvenira….)

Akvatorija ima pravougaonu formu koja je uslovljena konceptualnim rešenjem rasporeda pontona. Paralelna je sa frontalnim delom teritorije marine. Upravno na obalu postavljen je glavni ponton, na koji se sa leve i desne strane nadovezuju poprečni sekundarni pontoni.

Kako je ranije najavljeno, marina u Velikom Gradištu imaće mogućnost prihvatanja i opsluživanja plovila od najmanjih (dužine manje od 6,5 metara) do plovila dužine 12 metara, na bokovima i do 20 metara.

Rok za realizaciju ugovora je 14 meseci od dana zaključenja ugovora, a rok za podnošenje ponuda je 3. jul 2023. godine.

Podsetimo, u februaru 2022. potpisan je sporazum o realizaciji prve faze projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu, a u aprilu je raspisana nabavka za infrastrukturno uređenje marine (postavljanje šipova i plutajućeg objekta) vredna više od 33 miliona dinara. Taj posao dobila je firma PIM Hidroinženjering doo iz Beograda.

Takođe, kako je istakao predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, sa izgradnjom marine turistička ponuda Srebrnog jezera će dodatno da se unaprediti, a prednosti koje Dunav donosi potpuno iskoristiti, te da se može očekivati rast broja gostiju koji posećuju ovu destinaciju.

Marina će se nalaziti na Dunavu, u neposrednoj blizini Srebrnog jezera, a inače, kako je predsednik opštine Velikog Gradišta Dragan Milić najavio početkom 2020. godine, izgradnja marine u Velikom Gradištu je deo kompleksa novog hotela u naselju Beli Bagrem na Srebrnom jezeru koji treba da gradi investior iz Nemačke, i koji bi bio, kako smo već pisali, namenjen isključivo gej populaciji iz celog sveta.

(Tpknews.com/eKapija)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker