PROTEST UPOZORENJA: Poljoprivrednici Braničevskog okruga traktorima blokirali Požarevac (VIDEO)

Ako je državna politika takva da seljak nestane i da se čitava Srbija pretvori u jednu veliku tajkunsku državu kao što jeste, džaba sve, kažu nezadovoljni ratari.

Poljoprivrednici iz Braničevskog okruga, nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta i monopolskim ponašanjem uljara, danas su, nakon protestne vožnje traktorima u centru Požarevca, na 30 minuta blokirali saobraćaj na Ljubičevskom putu, kod NR centra.

Kako saznajemo, bio je ovo protest upozorenja – polučasovni štrajk. Nadležnima je dato sedam dana vremena da reaguju na zahteve proizvođača suncokreta, a, ako se ništa ne bude preduzelo, poljoprivrednici najavljuju da će idućeg ponedeljka protest radikalizovati.

Protest organizuje Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Stig grada Požarevca”, koje je deo Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS).

– Čekamo stavove Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije u pogledu odnosa uljara prema nama. Ako se za par dana uljare ne oglase, najverovatnije ćemo odlučiti da ih blokiramo – kazao je Ivan Vučković, predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Stig grada Požarevca”.

U današnjem protestu učestvovali su proizvođači sa stotinak traktora, sa upaljenim rotacijama i zastavom Srbije na većini poljoprivrednih mašina.

– U najmanju ruku možemo da kažemo da smo nezadovoljni cenom suncokreta i kartelskim ponašanjem uljara, kao i neadekvatnom komunikacijom sa resornim ministarstvima – kazao je Draško Živković iz Malog Crnića, predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig i Mlava“.

On je dodao da bi u petak trebalo da bude održan sastanak u Vladi Srbije sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija.

– Videćemo šta misle i šta će da kažu, da li će opet da se kriju iza tržišne ekonomije. Kao da mi ne znamo šta je tržišna ekonomija, ali ona važi samo kada nama ne ide u prilog. Sada kada je kod nas suncokret 220 evra, a u Rumuniji 300, takva tržišna ekonomija ne dozvoljava izvoz, a lane kada smo kukuruza imali tek oko dve tone, bila je drugačija priča. Igraju se s nama kao mačke s miševima – kaže Živković.

On poručuje da su poljoprivrednici svesni toga da ne mogu da izvrše državni udar, ali da moraju da reaguju na nepravilnosti koje je omogućila država i nefer tržišne odnose.

– Ako nema dobre volje i namere da se poljoprivreda približi seljaku, ako je državna politika takva da seljak nestane i da se čitava Srbija pretvori u jednu veliku tajkunsku državu kao što jeste, džaba sve. Međutim, nećemo da verujemo u to i trudićemo se koliko možemo da doprinesemo uređenom tržištu i fer odnosima – naglasio je on.

Inače, poljoprivrednici protestuju zbog uslova otkupa uljarica, s kojima su izašli najveći kupci, pre svega “Viktorija grupa”, koja za suncokret ovogodišnjeg roda daje najviše 28,5 dinara po kilogramu.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker