OMAŽ INFARKTU: Požarevački novinar Momčilo Veljković proslavio „prvi“ rođendan nakon preležanog infarkta (FOTO)

Poznato je da Srbi uz jeće, piće i muziku proslavljaju sve i svašta iz razno raznih razloga. Jedna od takvih neobičnih proslava desila se u Požarevcu 25. januara ove godine.

Tog dana u najstarijem kafiću u Požarevcu koji neprekidno radi 30 godina, kafe „Stil“ požarevački novinar Momčilo Veljković napravio je svojevrsni omaž „Infarktu“ koji je tačno pre godinu dana, na istom mestu, doživeo i preživeo. On je pozvao svoje prijatelje iz lokalne samouprave sa kojima je bio kada ga je zadesio „defekt“, požarevake novinare, drugove iz kafane, kolege iz firme, kao i članove svoje porodice da obeleže godišnjicu doživljenog infarkta i proslave, kako sam kaže, njegovog prvog rođendana.

Gosti su se u pomenutom kafiću okupili u subotu tačno u podne, gde ih je dočekala konobarica sa aperativima u vidu raznih kratkih pića čiji su merna jedinica maligani, kao i muzičari predvođeni legendarnim požarevačkim muzičarem Mirkom Mandićem, u društvu harmonikaša bivšeg policajca-saobraćajca, sada penzionerom, Ljubetom Petrovićem. Među glavnim gostima bio je Veljkovićev venčani kum, gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović i kardiolog Goran Grujić koji je Veljkovića primio u bolnicu i koji ga i dalje leči. U društvu lekara bio je i Veljkovićev prijatelj vlasnik čuvenog pogrebnog preduzeća i van granice naše zemlje „Drnda-Internacional“, Radiša Mihajlović Drnda.

– Doktora Gruju i Drndu sam pozvao da se zajedno sa mnom i ostalim gostima provesele u slavu mog novog života, ali i, zlu ne trebalo, da ako zatreba profesionalno nastupe u datom trenutku. Da ako nekome pozli doktor Gruja da ga reanimira, a ako mu pretekne da ga Drnda preuzme. Profesionalnost na prvom mesto. No, šalu na stranu ovu proslavu napravio sam kao omaž, ne nekome pokojniku jer se omaži prave za drage pokojnike, već za pokoj duši infarktu kojijj je izgubio bitku sa mnom i, što se tiče mene, nikada neće da mi se vrati, jer kada shvati sa kakvom „budalom“ je imao posla i vidi kako se sprdam sa njime pobeći će glavom bez obzira – šeretski, u svom stilu sa čašom viljemovke u ruci nazdravljajući sa gostima, objašnjava slavljenik dodajući da je infarkt lukava boljka koja će mu se osvetiti, kad-tad, makar i u 101. godini života. Što i sam prihvata.

Veljković kaže da se prošle godine u ovo vreme sa svojim drugarima lokalnim funkcionerima i novinarima zapio i da su tada odlučili da dođu u kafe “Stil“ da se provesele, jer je to kafić koji ima dušu i gde su svi gosti jednaki, bez obzira ko su i šta su. Usput su naručili nekoliko kilograma mesa sa roštilja, kao i razne đakonije od iznutrica (crevca, pohovani škembići i mozak, džigerica u maramici…) Društvo je bilo raspoloženo koji su se veselili uz pesme naručujući ih sa jutuba.

– I ja sam toga dana bio izuzetno raspoložen i zajedno sa ostalm gostima se veselio. U jednom trenutku pripala mi je strahovita muka i oblio me hladan znoj. Otrčao sam do toaleta i ispovratio, što se kaže, dušu. Vratio sam se za sto i naručio jednu koka kolu bez šećera da me povrati. Mislio sam da mi je loše zbog preteranog pića, kao i svi ostali. Jedino je konobarica koja je radila primetila da mi je sve lošije i rekla supruzi da me vodi kući. Ja sam pristao i uz izvinjenje ostalim gostima otišao sam kući, misleći da kada prespavam da će mi biti bolje. Međutim, dva dana mi je bilo teško i supruga mi je rekla da odemo do hitne pomoći. Pošto je bio napadao veliki sneg, a i zbog moje opšte slabosti nisam mogao da vozim pa smo kod lekara otišli taksijem. Tamo me je lekar pregledao i izmerio nivo šećera u krvi, koji je bio katastrofalan, 25 mikro mola. Odmah me je uputio u bolnicu. Na prijemu mi je urađen ekg i dežurni lekar je primetio da mi sa srcem nešto nije u redu, pa su me smestili na intezivnu negu u koronarnoj jedinici. Tu sam ostao nedelju dana, gde su prva tri bila kritična. Lekari su mi stabilizovali stanje i napisali terapiju koju i dan danas redovno koristim i otpustili sa dijagnozom infarkt miokarda – priča Veljković kako je doživeo i preživeo infarkt.

Što se same proslave tiče gosti su se veseli uz stare dobre pesme, kao i novokomponovne od strane šoumena Mirka Mandića koji je na licu mesta komponovao muziku uz trenutnu inspiraciju izmišljajuću tekstove pesama, gde su prednjačile „pesme“: „Mečka čupa panjevi“ i „poletelo jato divljih svinja“. Najupečatljivije za sve goste bilo je „Infarkt kolo“, ili, kako kažu sami muzičari, kolo za infarkt, jer ko izdrži da ga do kraja izigra, garantovano će biti u predinfarktnom stanju.

Proslava je trajala do kasno u noć a zdravstveni epilog sa gostima još se ne zna, pošto je ovaj tekst pisan rano u nedelju u kafiću gde je proslava i organizovana, a do tog trenutka nijedan akter proslave nije se pojavio na kafi.

DOKTOR-PEVAČ

Lekar-kardilog koji leči Veljkovića poznat je kao izuzetan pevač i zabavljač. On je svoje pevačke sposobnosti pokazao uspešno učestvujući na tolk-šou emisiji TV Prva „Nikad nije kasno“, gde je dogurao do visokog plasmana. Najviši plasman nije ostvario zbog zakulisnih radnji producenata i žirija. Svoje pevačke sposobnosti pokazao je na proslavi koju je organizovao njegov pacijent, gde je svojim pevanjem oduševio sve prisutne. Svoje pevačko umeće prisutnima su pored doktora Gruje, pokazali i pomoćnik gradonačelnika Nenad Petrović, direktorka Centra za kulturu u Požarevcu, Galina Perić, kao i upravnica požarevaćkog simfonijskog orkestra „Gvardia“, Teodora Dimitrijević, inače profesorka violine i operska pevačica. I oni su svojim pevanjem doprineli veseloj atmosferi na proslavi povodom pobede novinara Veljkovića nad infarktom.

JELOVNIK

Na meniju proslove bio je roštilj, (ćevapi, pljeskavice, ražnjići, pileće belo i bataci) ovog puta bez iznutrica i sarajevske pite sa mesom i sirom. Od poslastica služene su princes krofne koje je spremila konobarica iz Stila jelena.

KONTROLE

Veljković je naglasio da ga posle proslave čeka niz godišnjih kontrolnih pregleda kod raznih specijalista koji će utvrditi kakvo mu je trenutno sdravstvono stanje. On je naglasio da se striktno pridržava saveta lekara i propisane terapije i da se trenutno izuzetno dobro oseća. Na kraju je poručio da svi treba da se redovno zdravstveno kontrolišu i da vode umeren život, kako ne bi došli u poziciji u kojoj se sam našao.

N.I.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker