BURNE REAKCIJE JAVNOSTI: Požarevački naprednjaci zabranili više od jednog ljubimca u stanu

Odbornici SNS Skupštine grada Požarevca u petak je donela diskriminatorski propis kojim se stanarima stambenih zgrada zabranjuje držanje više od jednog kućnog ljubimca i podmlatka ne starijeg od tri meseca.

Ova regulativa bila je predmet glasnog protivljenja građana Požarevca, pre svega vlasnika kućnih ljubimaca, ali i veterinarske struke.

Vlasnici pasa će, prema novim aktima, morati na ulazna vrata stana da zalepe nalepnicu „čuvaj se psa“, a koliko ova odluka ima smisla vidi se kroz dilemu da li će vlasnici mačaka morati da stave natpis „čuvaj se mačke“.

Ljubimca će u lift moći da uvedu samo ako je prazan, a životinja na povocu. Ako pak žive u porodičnoj kući sa dvorištem manjim od pet ari, ograničavaju se na najviše dva psa ili dve mačke i podmladak do tri meseca, a onima koji imaju više od pet ari dozvoljava se da drže po tri životinje obe vrste. U zajedničkom stanu i dvorištu psi i mačke se mogu imati samo ako postoji saglasnost svih sustanara.

U seoskim naseljima dozvoljeno je držanje do pet pasa i pet mačaka. Vlasnik je dužan da izvrši vakcinaciju i obeležavanje životinje na način propisan zakonom.

Ova odluka preti da pogorša i onako alrmantnu situaciju sa psima i mačkama koji preživljavaju na ulici, a nije jasno ni kako je zamišljena regulacija s obzirom da ljudi već imaju po nekoliko pasa i mačaka u stanu u vreme kada propis stupa na snagu. Da li će biti oduzimanja, kažnjavanja ili nečeg trećeg, za sada je nepoznanica.

– Mislim da je ova odluka apsolutno nepovoljna i kontraproduktivna. Ako neko ima mogućnost da zbrine više pasa, zašto bi mu se ta mogućnost ukinula? Smatram da će ova odluka pogoršati stanje pasa lutalica i da će se sada naći veći broj njih na ulici – ocenjuje Ivona Atanasijević Stošić iz udruženja za zaštitu životinja Evropska inicijativa sedamnaest.

Isti stav dele i veterinari koji smatraju da je ovakav propis potpuno u suprotnosti sa ustavom.

– Odluka je neustavna. Niko vas ne može ograničiti na broj ljubimaca koje možete imati. To bi bilo isto kao kada bi vas ograničili koliko ćete automobila posedovati. Bilo je pokušaja da se broj kućnih ljubimaca ograniči, u Beogradu i Novom Sadu, ali po Zakonu o dobrobiti životinja i ostalim zakonima, vi nikoga ne možete ograničiti – objašnjava veterinar Vladan Terzin.

Njegov kolega slaže se da je pravno ovaj propis neodrživ.

– Ako su kućni ljubimci čipovani, dobro uhranjeni i nisu ničim drugim ugroženi, nemate nikakav pravni osnov, niti da naplatite kaznu, niti da oduzmete kućne ljubimce – zaključuje Dragutin Smoljanović, veterinar.

Vlasnici egzotičnih životinja, ali i golubari takođe su dobili pravne smernice novim aktom.

Po ovom propisu, golubovi se mogu držati u posebno izgrađenoj prostoriji na tavanu, terasi porodične kuće ili u posebno izgrađenom pomoćnom objektu, u broju i na način da se ne uznemiravaju susedi i ne zagađuje okolina. U objektima višeporodičnog stanovanja nije dozvoljeno držanje i hranjenje golubova, a u zajedničkom dvorištu mora postojati saglasnost svih sustanara.

Vlasnici ezgotičnih životinja svoje ljubimce moći će da drže tako da ne povrede ili ne štete trećim licima, ako se ne zagađuje okolina i ne ometaju ostali stanari.

Kako stvari sada stoje, odluka grada Požarevca će najverovatnije biti poništena jer ne može funkcionisati kao takva, ali ostaje nejasno zašto je uopšte i izglasana. O pitanju koje je podiglo buru u javnosti i van Požarevca požarevački gradonačelnik se još nije oglasio.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. U Velikom Gradištu nije ograničen broj domaćih ljubimaca. Ali je zato zabranjeno držanje domaćih životinja na celoj teritoriji grada. Opštinarima smetaju svinje, ovce, koze, kokoške, plovke, guske, ćurke, zečevi, kunići itd.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker