SPREMNI DA ZARADITE NEKI DINAR: Požarevac dobija socijalna preduzeća koja će prikupljati ambalaže iz domaćinstava

Plastična ambalaža veliki je zagađivač naše okoline, a dva grada u Srbiji su uz pomoć dve kompanije pokrenuli projekat koji bi istovremeno mogao da se bori protiv otpada i siromaštva.

Foto: Promo

Sakupljanje samo PET ambalaže i limenki mesečno može da se zaradi 10.000-15.000 dinara i više. Za porodice koje nemaju zaposlenih, odličan je izvor prihoda, a za one koji rade, pristojan dodatak na platu.

Uz podršku gradskih uprava Požarevca i Valjeva, kompanije “Koka-Kola HBC Srbija” kao inicijatora projekta i kompanije “Sekopak”, lansiran je projekat “Komšije se pomažu, ambalažu odlažu!”.

Osnovano je osam socijalnih preduzeća koja će u ovim gradovima sakupljati ambalažni otpad iz domaćinstava.

Predviđeno je prikupljanje PET ambalaže i limenki na najneposredniji način “od vrata do vrata”, koje će se sprovoditi u naredne tri godine.

“Kao lider u proizvodnji bezalkoholnih napitaka, u potpunosti smo svesni svog uticaja na okruženje, posebno u oblasti odlaganja ambalaže. Ovaj projekat je značajan jer nema samo ekološki aspekt nego i vrlo značajan socijalni ugao. Pozivamo građane da selekcijom svoje ambalaže doprinesu većoj stopi reciklaže, a tako podrže i svoje sugrađane preduzetnike”, istakao je Svetoslav Atanasov, generalni direktor kompanije “Koka-Kola HBC Srbija”.

Realizacija projekta počela je u Požarevcu, a uključiće se i grad Valjevo, planirano je unapređenje oblasti reciklaže ambalaže, podizanje nivoa prikupljenog otpada na mestu nastanka i podsticanje zapošljavanja socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

“Konkretne akcije poput ove mogu značajno da doprinesu povećanju količine ambalažnog otpada koji se šalje na reciklažu. Pozivamo građane da se priključe akciji “Komšije se pomažu, ambalažu odlažu” i pomognu preduzetnicima da prikupe što više ambalažnog otpada,” izjavila je generalna direktorka kompanije “Sekopak” Violeta Belanović Kokir.

Svu prikupljenu ambalažu, otkupljivaće kompanija “Sekopak” po tržišnim cenama. PET ambalaža se od preduzetnika otkupljuje za 15-20 dinara po kilogramu zavisno od toga da li je bojena i kako je sortirana. Bezbojna se bolje plaća kao i one ambalaže koje nemaju čep, jer čep na flaši otežava baliranje.

Za preduzetnika koji po isteku tri godine ispuni postavljene ciljeve projekta i bude najuspešniji u sakupljanju, “Koka-Kola HBC Srbija” obezbediće vredan poklon – kamion Iveko Porter.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close