TRADICIONALNO POVODOM 1. MAJA: Požarevački Socijalisti položili venac na spomenik Vasi Pelagiću (FOTO)

Požarevački Socijalisti su tradicionalno povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada položili venac na spomenik Vasi Pelagiću u Gradskom parku.

Foto: SPS Požarevac

Prisutnima se obratio sekretar Gradskog odbora SPS Požarevac, Srđan Miletić, koji je govorio o životu i radu Vase Pelagića i svim sugrađanima čestitao praznik.

– Poštovani prijatelji, drugarice i drugovi, Vasa Pelagić je danas za mnoge samo poznat kao narodni učitelj, ali je on mnogo više od toga, ne samo za nas socijaliste, već i za sve one kojima je stalo do ravnopravnosti i pravde, ali one prave, ne samo proklamovane radi skupljanja političkih glasova, već istinske za dobro celog srpskog naroda i drugih koji sa njim žive. Jednostavno rečeno za dobrobit cele države – istakao je Miletić.

Da podestimo, Vasa Pelagić je rođen 1838. godine u selu Gornji Žabar, današnje Pelagićevo u Republici Srpskoj, bio je prosvetni radnik i narodni lekar koji je život posvetio borbi za političku slobodu i socijalnu pravdu. Zbog svojih ideja bio je proganjan, zatvaran u ludnicu i osuđivan. Preminuo je u zatvoru u Požarevcu 25. 1. 1899. godine i sahranjen na Starom groblju u Požarevcu, u delu koji je tada nosio naziv „Groblje za nevernike, cigane i robijaše“.

Požarevljanin Draga Dimitrijević je po očevoj želji podigao zajednički nadgrobni spomenik svome ocu ćurčiji Dimitriju Markoviću (1835-1920) i Vasi Pelagiću, a na spomeniku je dao da se ukleše tekst „Ovde počivaju dva stara druga koji nađoše smrt u svojoj sudbini“.

Nakon Drugog svetskog rata postavljeno je i spomen obeležje od belog mermera u obliku otvorene knjige, sa citatom iz Pelagićeve knjige “Umovanje zdravog razuma” objavljene 1880. godine.

„Zabluda je osnovni uzrok svih zala… Svjetlost nauke i zdravog razuma dužna je da rastjera kužnu magluštinu svih predrasuda. Danas već nema sile na svetu koja bi mogla zaustaviti silovitu struju socijalizma nit ima ozbiljnog mislioca koji poriče pravičnost i njegovu umešnost. Samo poneki ugnjetači mračnjaci i varalice radnog naroda i omladine plaše se socijalizma.“

U okviru obeležavanja Dragiša Živadinović je govorio stihove svojih pesama.

Takođe, povodom 185 godina od rođenja Vase Pelagića, predstavnici Saveta omladine Gradskog odbora SPS Požarevac su položili venac na njegov grob na Starom groblju u Požarevcu.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker