ANDRIJANA SE PORODILA U POŽAREVCU: Zbog lekarske greške i nehigijene, šanse da dete preživi 50-50?

Jedan dečak rođen je 5. maja u Opštoj bolnici Požarevac. Njegova mama Adrijana Mučić iz Voluje kod Kučeva dan ranije primljena je u bolnicu. Porodila se sutradan u jutarnjim satima i donela, kako kaže, živo, zdravo i pravo dete.

Adrijana sa sinom/Foto: Privatna arhiva

“Videla sam sopstvenim očima, zaplakao je pri rođenju. Sve je bilo u redu”, kaže Andrijana.

Ubrzo su se javili problemi zbog kojih je dečak prebačen na Institut za majku i dete u Beogradu, gde je ležao do 5. juna. Trinaestog dana od prijema “spušten je” sa intenzivne nege na odeljenje. Iz bolnice je otpušten nakon lečenja meningitisa. Po prijemu u ovu ustanovu, majci je rečeno da se vodi borba za njegov život, te da su šanse da će preživeti 50-50.

Zahvalna što je bitka za život dobijena, danas brine o posledicama.

“Moje dete je prošlo kako je prošlo, daće bog da ne ostanu posledice: hidrocefalus, trajno oštećenje sluha, da neće dobiti strabizam, cerebralnu paralizu… Ja se molim bogu. Ali, šta ćemo sa majkama koje ne umeju da prepoznaju na vreme sve to?”, pita se 32-godišnja Adrijana, otvarajući priču o svom gorkom iskustvu.

Inače, Andrijana je zdravstveni radnik, zaposlena kao fizioterapeut u Domu zdravlja Kučevo. Poznaje medicinsku terminologiju i stanja. U razgovoru za Telegraf.rs govorila je o rođenju drugog sina, ističući primedbe na račun higijene u ustanovi, čak i nehigijenskog postupanja zaposlenih. Kako je rekla, već trećeg dana po rođenju strahovala je od sepse, tumačeći krvnu sliku deteta. Prvi upozoravajući znak bio joj je povišen CRP

“‘Pa, majka, CRP vaše bebe je blago povišen…’ Koliko je to blago? Kaže: 24,2. ‘To je vama blago?’ A CRP je kod beba do 5”, prepričava razgovor sa doktorkom od 7. maja.

“Pitala sam je da li je odradila prokalcitonin. ‘A otkud Vi to znate?’, pitala me. ‘Ne interesuje vas otkud ja to znam, pitam jeste li odradili prokalcitonin kod mog deteta.’ Kaže jeste. ‘Kakav je rezultat? ‘Rezultat je 7,59’. ‘Doktorka, to je sepsa. Šaljite ga za Beograd'”, nastavio se taj razgovor.

Utom su se, kaže Andrijana, u razgovoru između njih dve smirile strasti.

“Budite strpljivi, sve će biti u redu. Nije ni prvo ni poslednje dete kome se to dešava”, rekla je navodno doktorka.

“To je prvi pokazatelj sepse”, sugeriše nam Adrijana.

OGLASILA SE OB POŽAREVAC, IZ INSTITUTA BEZ ODGOVORA

Iz OB Požarevac demantuju optužbe. Navode da ono što se desilo nema veze sa postupanjem lekara ili nehigijenom. Iz Instituta za majku i dete, gde je dete lečeno od meningitisa, a gde su lekari majci navodno rekli da je dečak stigao u poslednji čas, nisu se oglasili.

Adrijana je govorila i o okolnostima koje su prethodile. Dakle, u bolnicu je stigla 4. maja, a 5. u 8:35 sati rodila je sina. Dečak je imao 3.250 grama, dobio je devetku, obim glave mu je bio 35 cm. Videla ga je tada na rođenju, sutradan ne. Porodila se carskim rezom, sa spinalnom anestezijom. Šestog uveče su joj se javili nemiri, krenula je da ga traži. Pojačala je sebi, kako kaže, infuziju, da bi što pre istekla i krenula ka boksu sa bebama. Tu je, kaže, preduhitrena.

“Mislite da mi je neko pomogao da se dignem sa kreveta? Ne. Sve sam ja to sama odradila. Nema veze. Zategla sam ranu, znala sam da neće pući. Ništa, ustala sam, onesvestila sam se, vrtelo mi se u glavi, jednostavno ne može da se funkcioniše… Odem da pitam za dete, kaže da su bebe nahranjene, da ne mogu sad da ih vidim. Vratim se da se odmorim”, prepričava svoj neuspeli pokušaj.

“Dolazi taj sedmi maj. Prebaciše me u drugu sobu, sve majke dobijaju decu na podoj, samo ne ja. Pitam zašto. Nije mi krenula još laktacija, ali imam pravo na druženje sa bebom. Rekoše da je dobro i u boksu, ali videli su da neću da odustanem. Govorili su ne i ne… Smilovala se jedna sestra, bez obzira što su znali da sam koleginica. Donesoše mi dete, vidim ja da je žuto. To nije ona boja fiziološke žutice, koja ide ka blago narandžastoj. To je bila žuta modra boja. Da vam ne pričam. Pitala sam sestru da li su radili bilirubine i koliki su. Kaže – jesu, 159. Pitam doktorku kasnije, rekla mi je 179.

U čemu je problem? “Sestra govori 159, doktorka 179. Skoncentrišite se”, priča šta je čula i šta je mislila kada je konačno videla dete.

Dodaje da se tad nije posebno uzrujavala, jer je znala da ti nalazi nisu dramatično loši, te da to još nije bilo za “sunčanje” u inkubatoru. Ipak, tog dana saznala je za povišen CRP i prokalcitonin, koji su joj sugerisali da bebi treba nadzor stručnjaka iz tercijarne ustanove. Dan kasnije kaže da je razgovarala sa pedijatrom, koja joj je rekla da CRP raste. Sa onih, za Adrijanu već upozoravajućih 24,2, na 36. Doktorka je odlučila da se krvna slika ponovi. U slučaju da rezultati budu jednako loši ili gori, beba se šalje za Beograd.

“Doktorka mi javlja da su rezultati za nijansu bolji nego jutros. Laknulo mi je”, navodi šta se potom desilo.

Međutim, sutradan su stigle loše vesti. U porodilištu je čula da je “beba Mučić febrilna”

“Ja znam šta to znači. Dete je dobilo temperaturu. A to nikako nije dobro pod sepsom”, navodi.

Adrijana Mučić/Foto: Privatna arhiva

Kaže da je temperatura bila preko 38. Utom je, navodi, doktorka iz jedne smene preporučila slanje deteta na Institut, dok se naredna smena protivila. Prema Adrijaninim rečima, dečak je na njeno insistiranje prebačen u Beograd. Ujedno je na svoje insistiranje, ona puštena iz bolnice. Prepričava da je pozvala supruga i tražila da krene autom po nju, pa da zajedno pođu za sanitetom u Beograd.

Dečak je primljen na intenzivnu negu. Prvog dana su obavljene analize i u terminu namenjenom za informisanje roditelja o stanju deteta, čula je tek ponešto.

“CRP je sa 36, koliko je bio, skočio na 54,5. Budite pri telefonu, nadamo se da će se bebica uskoro spustiti na odeljenje neonatologije.”

Utom je došao 10. maj.

“Ja pozovem, doktor kaže da sednem, da moramo da razgovaramo. Sela sam. ‘Slušajte, vaše dete je zaraženo bakterijom. Radili smo lumbalnu punkciju?’ ‘Doktore, meningitis?’ ‘Jeste. Ne znam koliko ste upoznati koliko je to ozbiljan problem?’ ‘Upoznata sam, zdravstveni sam radnik, znam da je to zapaljenje mozga, moždajnih ovojnica, znam sve.’ Šanse su da vaše dete preživi 50-50. Mi ćemo da odradimo sve što je u našoj moći, ali na vama je samo da se molite. Budite srećni što ste stigli u poslednji čas. Pozovite sutra da vidimo šta će sutra biti'”, prepričava razgovor.

“Niko ne može da vam kaže šta će biti sutra, mogu da vam daju trenutne informacije o detetu. Svi roditelji čija su deca na intenzivnoj, živimo od danas do sutra – od 12 do jedan, kada možemo da okrenemo telefonom i da pitamo za stanje deteta”, govori koliko su joj prvi dani po rođenju deteta bili bolni.

Sutradan nije izdržala do podneva. Kaže nam da je zvala desetak minuta pre 12. Čula je lepe vesti. Lekar sa druge strane slušalice kazao joj je da beba reaguje na terapiju. Tražila je da je vidi. Tada je, priča nam, bila u manastiru Tumane, u mestu odakle je njen suprug. Molila se za ozdravljenje sina.

Seća se i da ju je pogodilo kada ga je videla – prikačenog na aparate za praćenje vitalnih funkcija. Ostala je u Beogradu, a od 21. maja, kada je konačno prebačen na odeljenje neonatologije, bila je sa njim u bolnici.

Nova briga preselila se u budućnost.

“Stigli smo kući tačno posle mesec dana, 5. juna. Broj elemenata u likvoru je spao, dete više nije bilo febrilno, CRP je bio 0,2, analize su pokazale da je sve bilo u redu. Međutim, doktorka nam je rekla da mora da se intenzivno prati psihomotorni razvoj u narednih godinu do dve. Tada sam ukapirala da će možda biti posledica. To niko ne može da kaže sada. Pitali su me da li primećujem razliku između prvog i drugog detea. Zaista, za sada nema nikakvih razlika”, navodi.

REČ PORODILJE I REČ BOLNICE

Pored brige za budućnost, sada oseća i gnev. Govori o bakterijskoj infekciji koja je uzrokovala meningitis njenom novorođenčetu.

“Bez obzira da li je majka tokom trudnoće imala bakterije u brisevima ili ne, dete koje je tako rođeno, ne može da dobije bakterije od nje. Može prirodnim porođajem, kada dete prođe kroz vaginalni kanal. To svi znaju na ovome svetu. Kao, nije bolnička bakterija, sumnjaju na sistemsku bakterijsku infekciju. Ma, važi. Ja znam koje su najrezistentnije učestale bolničke bakterije. Videla sam kolika je nehigijena tamo. Kada mere bebice, vagu ne dezinfikuju i ne stavljaju pelenu, već ih gole stavljaju. Sestre ne peru ruke, ništa. Svi mi govore: nemojte ih tužiti, vrana vrani oči ne vadi”, kaže Adrijana.

Međutim, iz bolnice opovrgavaju ove navode.

“Komisija za ununtrašnji nadzor Opšte bolnice Požarevac našla je da komplikovanje stanja novorođenčeta kao i zaražavanje bakterijom nije posledica lekarske stručne greške niti nehigijene, niti posledica postupanja lekara Opšte bolnice Požarevac. Klinički nalaz i biohemijski parametri za infekciju, kao i bakteriološka obrada ukazuju da se kod novorođenčeta radilo o ranoj intrauterinoj neonatalnoj sepsi”, stoji u odgovoru OB Požarevac na pitanja.

Dodaju da je ešerihija koli izolovana i kod majke.

“U naknadno uzetom brisu lohija (koji se po Protokolu uzima dan posle carskog reza) je otkrivena Echericia colli”, stoji u izveštaju Komisije, uz navode da je moguće da je pacijentkinja već pre porođaja bila zaražena bakterijom.

Tu je i napomena da je nalaz stigao istog dana kada je dete transportovano na lečenje u Beograd, kao i da su uzeti uzorci iz krvi deteta, te da su nalazi (pozitivni na ešerihiju) stigli kada je lečenje na Institutu već trajalo.

(Tpknews.com/Telegraf)

2 Komentari

  1. Kad je bilo koja bolnica priznala svoju gresku, pozarevacka posebno? Porodila sam se pre 46 godina i posle porodja dbila infekciju a da niko nista nije preduzeo. Tek mi patronazna sestra objasnila sta se sa mnom dogadja i preduzela mere. Oduvek su bili poznati po nehigijeni. Ne znam ko stiti tu bolnicu tolike godine i ne preduzima nista. Svu mi zivimo u strahu od odlaska tamo jee se tamo tesko ostaje ziv. Prosle godine umrla zena od rupture trbusne aorte jer ta bolnica odbila da je primi zato sto zena bila pozitivna na koronu. Korona opasnija od pucanja trbusne aorte. Zena nije stigla ziva do Beograda. I jos bi mnogo toga imalo na temu te bolnice da se prica. Sve se zna a drzava ne preduzima nista.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker