PORAŽAVAJUĆE STANJE: Nedovoljan broj vatrogasaca u Velikom Gradištu, vozila su stara a nemaju ni zaštitna odela! (VIDEO)

Vatrogasci u Velikom Gradištu rade u veoma lošim uslovima zbog čega je ugrožena njihova bezbednost, ali i bezbednost svih građana.

Foto: Screenshot youtube

O neogovornom odnosu države prema vatrogasnoj službi kao što je u ovom slučaju vatrogasna jedinica u Velikom Gradištu, govori podatak da vatrogasci iz vatrogasno-spasilačke službe u Velikom Gradištu intervenišu samo sa dva vozila koje imaju na raspolaganju a od kojih je jedno trenutno neisparavno i koja su starosti više od 27 godina. Ujedno, alarmantno je i to što zaposleni vatrogasci rade i u zaštitnim odelima kojima je istekao rok trajanja, a nemaju ni redovno finansiranje i još uvek ne postoji zakon o vatrogastvu koji bi ovu oblast detaljno uredio.

Čist primer da je u vatrogasno-spasilačkoj službi u Velikom Gradištu poražavajuće stanje i da državu uopšte ne zanima da preduzme nešto i reši problem sistematizacije ljutstva i opreme je slučaj kada je na na Svetog Iliju, u selu Ljubinje, do temelja izgorela kuća Porodice Živanović, jer je Vatrogasnoj interventnoj jedinici iz Velikog Gradišta bilo potrebno više od sat vremena da stigne, i to samo jedan vatrogasac sa jednin vatrogasnim vozilom, koje je zbog svoje starosti cisterna na vozilu bila samo do pola napunjena vodom.

U Velikom Gradištu ima 6 vatrogasaca, što je u odnosu na broj stanovnika ispod proseka jer evropske preporuke nalažu da na 1.000 stanovnika bude jedan vatrogasac, što znači da bi u opštini Veliko Gradište trebalo da bude više od 25 vatrogasaca.

Velikom Gradištu nedostaje 19 ljudi u vatrogasno-spasilačkoj službi, a u poslednjem konkursu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije novi vatrogasci za opštinu Veliko Gradište planirano je da budu primljena samo dva nova vatrogasca, a stručna obuka kandidata koji budu izabrani na tom konkursu za vatrogasce trajaće 17 nedelja.

Država bi trebala odgovornije da pristupi ovom problemu i reši nedovoljan broj vatrogasaca, zastarela vozila i opremu, jer od toga zavisi bezbednost vatrogasaca a i građana.

TPKNEWS

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker