UHAPŠENI PLJAČKAŠI VIMINACIJUMA: Policija i arheolozi u dramatičnoj noćnoj poteri kroz kukuruze!

Policajci, obezbeđenje kopova Kostolac i arheolozi su u dramatičnoj akciji na lokalitetu Viminacijum, u noći između četvrtka i petka, osujetili pljačkaše antikviteta sa detektorima.

Foto: Viminacijum

– Kada su detektoraše otkrile infracrvene kamere, u akciju su krenula četiri vozila sa policijskim patrolama iz Kostolca i Požarevca i isto toliko džipova obezbeđenja kostolačkih kopova i Arheološkog instituta SANU. U poteri je učestvovala cela ekipa, uključujući i koleginice konzervatore – uzbuđeno govori dr Nemanja Mrđić iz arheološkog tima Viminacijum.

Pokazalo se da su doktori arheoloških nauka spretni i u poteri kroz kukuruze. Policija je uhapsila i zadržala dvojicu divljih kopača, iz Jagodine i Batočine. Prvi je tvrdio da su radili sami, a drugi ga je demantovao i otkrio trećeg pomagača. Arheolozi sumnjaju da je reč o insajderu koji je zahvaljujući svakodnevnom prisustvu bio osmatrač i vodič pljačkašima.

Policija je tokom pretresa stana jagodinskog detektoraša u petak otkrila mnoštvo nelegalno iskopanih arheoloških predmeta. Nezvanično smo saznali da se za slučaj veoma zainteresovala Služba za borbu protiv organizovanog kriminala. U Arheološkom institutu SANU se nadaju da će reakcija tužilaštva ovoga puta biti rigorozna, jer se ranije dešavalo da tužilac ne pokrene istragu, pa da divlji kopači budu pušteni i da im alat bude vraćen, da imaju čime da nastave pljačku!

– Viminacijum je lokalitet sa najvišim nacionalnim stepenom zaštite koji se nalazi i na listi Uneska i zato ovo nije obična pljačka već napad na državu – ogorčen je prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU i čelni čovek arheološkog projekta Viminacijum.

On naglašava da su pljačkaši krenuli u akciju dok je na Viminacijumu u toku veliki naučni skup o numizmatici, u kojem učestvuje više od 80 naučnika iz SAD, Rusije, Belorusije, Nemačke, Engleske, Poljske, Španije, Švajcarske, Švedske, Norveške…

– Zamislite kakav je utisak na njih ostavila pljačka lokaliteta koji je svetska kulturna baština pod zaštitom Uneska – ljut je prof. Korać. – U njihovim zemljama to bi se smatralo urušavanjem ugleda države i terorizmom, a kazne bi bile rigorozne! Ceo svet je od njih saznao za pljačku i sada su sve oči uprte u nas! Zamislite kakav bi utisak ostavila vest da tužilaštvo ne pokrene istragu i da kriminalci ne budu procesuirani? To bi moglo da nas košta, možemo da budemo izbačeni sa liste Uneska!

Arheolozi sa Viminacijuma su krajem jula uočili da detektoraši noću kopaju na lokalitetu, ali ne kao obično na nasumično izabranim lokacijama.

– Imali su precizne podatke gde smo prethodnog dana skidali sloj tla, pa su dolazili na isto mesto noću, što ukazuje da su imali osmatrača ili insajdera. Postajali su sve drskiji i dolazili sve češće. Prijavili smo slučaj policiji i od načelnika u Kostolcu dobili ključni savet, da na lokalitet postavimo lovačke kamere koje reaguju na pokret – kaže arheolog dr Ivan Bogdanović.

Arheolozi su nabavili veliki broj kamera i rasporedili ih širom velikog lokaliteta gde rade brojne ekipe. U četvrtak noću na njihove računare stigla je poruka sa kamera na Principijumu, legijskom generalštabu, koji se nalazi odmah pored asfaltnog puta koji vodi u Naučni centar Viminacijum.

– Nismo mogli da verujemo očima koliko su se pljačkaši osilili. Alarmirali smo policiju i obezbeđenje kopa Kostolac, a u pretragu terena se uključila i arheološka ekipa s Viminacijuma. Pljačkaši su pobegli ostavljajući za sobom veoma skup detektor metala i ašovčić na licu mesta – kaže dr Bogdanović.

Policajci, bezbednjaci i doktori arheoloških nauka su po mrklom mraku češljali ogroman prostor i otkrili automobil sa jagodinskim tablicama. Kroz njegov prozor su ugledali poštansku pošiljku sa imenom i prezimenom koje su “proguglali”.

– Čovek s tim imenom na “Fejsbuku” je prodavao naveliko detektore metala kakav je bio i onaj koji smo našli na lokalitetu. Čak je ostavio i broj telefona. Inspektor je iskusno procenio, pozvao ga i rekao mu da dođe kod vozila. Posle nekog vremena detektoraš se pojavio i otvorio kola u kojima su bili još jedan detektor i kramp – priča dr Bogdanović.

NEZABELEŽENA DRSKOST

– Policija je na Viminacijumu izvanredno odradila svoj posao, a sada tužilac mora da uradi svoj deo. Ovo je veoma neobičan slučaj, jer su pljačkaši pokazali nezabeleženu drskost i smelost da krenu na lokalitet koji je u prvom stepenu zaštite kulturnih dobara i ima obezbeđenje. Bojim se da je ovo akcija ozbiljne organizovane kriminalne grupe i da je neophodno da tužilac otvori istragu u koju bi se uključile policija i sve bezbednosne službe – kaže dr Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva.

HLADNOKRVNI
Arheolozi su zapanjeni drskošću i hladnokrvnošću pljačkaša.

– Ako su se usudili da napadnu naš najbolje čuvani lokalitet, šta li tek rade na drugima. Ovo je nesumnjivo posao za Službu za borbu protiv organizovanog kriminala, jer sam saznao da su pljačkaši bili vrlo hladnokrvni pred policijom, kao da su očekivali nečiju zaštitu. I ranije je postojala međunarodna ekipa koja je pljačkala Viminacijum, odakle su se predmeti prodavali u Beču, Minhenu i Londonu, a identitet im je menjan u Švajcarskoj – kaže prof. dr Miomir Korać.

(Tpknews.com/Novosti)

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker