POČEO POPIS: Građani pitaju – da li moramo da pustimo popisivače u kuću?

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je danas i trajaće do 31. oktobra. Preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra, a već na proleće počeće objavljivanje prvih konačnih rezultata.

Ilustracija

Velika se prašina podigla u javnosti kada je reč o popisu stanovništva, pre svega zbog jasnog korišćenja sredstava za plaćanje članova SNS-a koji će mahom raditi kao popisari ali i novcem koji je za izvođenje popisa donirala EU, Britanska ambasada i drugi koji nemaju veze sa našom zemljom.

Pored toga, ljudi su zastrašivani novčanim kaznama ukoliko ne žele da učestvuju u popisu a sve to popločano je srednjevekovnim načinom popisivanja stanovništva u eri u kojoj je svaki stanovnik Srbije popis mogao da odradi digitalno, bez da im neko kuca na vrata kao što je urađeno u Hrvatskoj ali ponovićemo, kako onda naprednjak koji je lepio plakate u toku prošlih izbora da bude počašćen?

Pitanje broj jedan je zapravo ono koje su naši čitaoci poslali na naš mejl a tiče se ulaska popisivača u vaš stan ili kuću. Da li morate da ih pustite i da li oni smeju to da zatraže od vas.

Popisivači će ići od vrata do vrata i direktno će od građana prikupljati popisne podatke. Nosiće identifikacionu karticu sa fotografijom, imenom i prezimenom i dužni su da je pokažu građanima ako zatraže.

POPISIVAČ NE SME I NJEGA NE MORATE DA PUŠTATE U SVOJU KUĆU

U Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. nigde ne piše da je osoba koja se popisuje dužna da pusti popisivača u stan ili kuću. Sa druge strane, popisivač ne treba da insistira na ulasku u stan ili kuću, jer osoba može biti popisana u hodniku ili dvorištu kuće.

Neka stoje na hodniku, vi lepo iznesite vama stolicu ukoliko želite da učestvujete u popisu, skuvajte kafu a oni neka stoje i rade. Ukoliko pada kiša naravno, obezbedite sebi kišobran i obavezno imajte pokraj sebe mobilni telefon sa kamerom da ukoliko dođe do bilo čega sumnjivog ili ukoliko primetite drskost popisivača ili pak posumnjate u njegovu nameru zabeležite događaj.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker