OPŠTINA ŽABARI NASTAVLJA SA PROJEKTIMA: Odlična saradnja sa Vladom Republike Srbije

Uz pomoć države i njenih fondova i ove godine lokalna samouprava nastaviće sa projektima koji unapređuju infrastrukturu i razvoj privrede.

Jovan Lukić, predsednik opštine Žabari/Foto: M. Veljković

Opština Žabari i ove godine radiće na unapređenju infrastrukture, privrede i poljoprivrede, uz pomoć države i njenih fondova.

„U protekle tri godine imali smo odličnu saradnju sa Vladom Republike Srbije i njenim ministarstvima, posebno sa Kancelarijom za javna ulaganja, preko koje smo realizovali projekte od velike važnosti za sve građane. Takođe, uspešno smo sarađivali i sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, Stalnom konferencijom gradova i opština i evropskim programima UNOPS, EUPRO, SWISSPRO“, rekao je Jovan Lukić, predsednik opštine Žabari.

Prošla godina bila je veoma uspešna, naročito u oblasti izgradnje putne infrastrukture. Završeno je asfaltiranje Omladinske ulice sa platoom u centru Aleksandrovca, Jug Bogdanove i Partizanske ulice u Vlaškom Dolu, deo Smederevske ulice sa platoom do ulice Kneza Miloša u Žabarima i lokalnog puta u Tićevcu, u vrednosti od oko 8,5 miliona dinara. Urađena je i revitalizacija atarskih puteva u naseljima Vlaški Do i Viteževo u vrednosti od oko 5,5 miliona dinara, što sve zajedno iznosi preko 14 miliona dinara. Za ostale ugovore, izradu projekata i nadzor iz budžeta izdvojeno je još oko milion dinara.

Centar Žabara/Foto: M. Veljković

„Nakon posete predsednika Republike Aleksandra Vučića uspeli smo da obezbedimo sredstva i realizujemo projekte asfaltiranja ulica u naseljima: Aleksandrovac, Simićevo, Žabari, Četereže, Brzohode, Porodin, kao i put Četereže – Sibnica. Ukupna dužina iznosi 5,6 km, a vrednost radova 69 miliona dinara. Završena je i zgrada površine 700 kvadratnih metara za smeštaj 12 izbegličkih porodica, čije se svečano otvaranje očekuje u narednom periodu“, kazao je Jovan Lukić, predsednik opštine Žabari.

Potpisan je i ugovor sa firmom „General Recycling“ o izgradnji modernog postrojenja na teritoriji opštine Žabari za tretman neopasnog otpada, uz upošljavanje 25 radnika u prvoj godini poslovanja preduzeća sa tendencijom rasta u skladu sa fazama razvoja preduzeća. Opština pomaže i poljoprivrednicima, u vidu subvencija, edukacija i poseta sajmovima, kako bi bili u toku najsavremenijih agrarnih tokova.

Opština Žabari posebnu pažnju usmerava na decu, tako što za novorođene isplaćuje 15.000, đacima od 1. do 4. razreda plaća užinu, a prevoz za sve koji putuju u školu. Nagrađuje uspešne đake, a pomaže i studente. Savet za bezbednost saobraćaja opštine Žabari i Agencija za bezbednost saobraćaja uručili su 107 auto sedišta za bebe rođene u 2018. godini i 2019. godini, kao i prigodne poklone za đake prvake za bezbednost u saobraćaju.

SO Žabari/Foto: M. Veljković

Očekuje se raspisivanje tendera za kompletnu sanaciju i adaptaciju matične škole u Žabarima što podrazumeva završetak izgradnje fiskulturne sale, atletske staze, parking prostora, uređenje aneksa škole i kompletnog enterijera u vrednosti od preko milion evra. U okviru projekta „Snižavanje psihološke cene roditeljstva“ nabavljena su dva televizora i dva klima uređaja za čekaonice na dečjem odeljenju u Domu zdravlja i novo terensko vozilo za službu patronaže.

„Imajući u vidu da je u opštini Žabari prosečna starost 47 godina i da ima dosta staračkih domaćinstava, iz budžeta opštine obezbeđena su sredstva za uslugu „Pomoć u kući“ odraslim i starim licima u vrednosti od 8 miliona dinara, gde je upošljeno 13 lica, 11 gerontodomaćica, stručni radnik i vozač, a uslugu koristi ukupno 90 odraslih i starih osoba u naseljima: Viteževo, Porodin, Žabari, Četereže, Brzohode, Sibnica, Simićevo, Oreovica, Aleksandrovac, Vlaški Do, Mirijevo i Tićevac“, rekao je Lukić.

OBNOVA

Očekuje se i početak rekonstrukcije Centra za socijalni rad, a sredstva obezbeđuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. U saradnji sa Kancelarijom UN realizuje se projekat za podršku deci i omladini sa invaliditetom, vredan 78.525 evra. Radovi su u završnoj fazi, a prostor je dat na korišćenje Udruženju „Ključ“. Svečano otvaranje zakazano je za 6. april.

POMOĆ U KUĆI

Odlukom SO Žabari usluga „Pomoć u kući“ poverena je Centru za socijalni rad a rešenjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja utvrđeno je da on ispunjava uslove i standarde za pružanje te usluge odraslim i starim licima, jer ima licencu sa rokom važenja od 6 godina.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker