PREDSEDNIK JOVAN LUKIĆ: „Opština Žabari je opština u kojoj se neprestano radi i gradi“ (FOTO)

Svečanom akademijom održanoj u Osnovnoj školi „Dude Jović“ opština Žabari obeležila je Dan opštine i Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Ujedno, svečanom akademijom obeležena je i stogodišnjica od oslobođenja i završetka Prvog svetskog rata. U čast tog značajnog datuma hor Muzičke škole “Mokranjac“ iz Beograda i dramski umetnik Ivan Vučković izveli su poemu o Srpskoj vojsci i srpskom vojniku, i njihovom učešću u Velikom ratu.

Predsednik opštine Žabari, Jovan Lukić i presednik Skupštine opštine Žabari, Dejan Adamović

Tokom svečane akademije prisutnim su se obratili predsednik opštine Žabari, Jovan Lukić i presednik Skupštine opštine Žabari, Dejan Adamović.

Nakon intoniranja Himne Srbije, prvi se prisutnim obratio predsednik Skupštine Opštine Žabari, Dejan Adamović koji je pozdravivši sve prisutne istakao da se, ovog 08. oktobra, pored obeležavanja Dana opštine i Dana oslobođenja Žabara, obeležava i stogodišnjica oslobođenja i završetka Prvog svetskog rata.

Akademija počela Himnom

– Zbog toga odajmo počast svima koji su slavno dali život za slobodu sviju nas. Slava je ono što se mora osvojiti a da se čast ne sme izgubiti. Zato se danas puna srca sećamo junaštva naših predaka koji su pokazali da rat ne dobija sila oružja i brojnost armije nego motiv za koji se borimo, a naš narod se uvek borio samo za slobodu – rekao je Adamović i naglasio: “Zato se i mi danas hrabro borimo da očuvamo sve ono što su nam naši preci ostavili i da osiguramo generacije koje dolaze stvarajući im bolje i pristojnije uslove za život“.

Predsednik opštine Žabari, Jovan Lukić naglasio je da su sumirujući rezultate iz protekle godine, zaključio da su dobrim planiranjem uspeli da reše neke od ključnih problema u opštini na čijem je čelu.

– Zahvaljujući predanom radu opštinskog rukovodstva, radnika opštinske uprave, javnih preduzeća i ustanova, ali i dobrom saradnjom sa Vladom republike Srbije, njenim resornim ministarstvima i institucijama uspeli smo da uradimo mnogo i da u određenim segmentima građanima opštine Žabari poboljšamo kvalitet života – istakao je u svom govoru prvi čovek Žabarske opštine Jovan Lukić. Svoje obraćanje Lukić je završio porukom: „Opština Žabari je opština u kojoj se neprestano radi i gradi“.

Prisutni na akademiji

Nakon obraćanja opštinskih čelnika prikazan je osamnaesto minutni film gde je prikazano sve šta se uradilo u opštini Žabari u periodu između, prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg obeležavanja Dana opštine. Kraj oficijalnog dela obeležen je dodelom oktobarskih priznanja najuspešmijima. Ukupno je dodeljeno 18 priznanja: jedna Oktobarska nagrada, šest Oktobarskih plaketa i 11 Oktobarskih zahvalnica. Oktobarsku nagradu, koja se sastojala od izgavirane plakete, knjige o učešću Srbije u Prvom svetskom ratu i novčanog dela u iznosu od 60.000 dinara, dobio je privrednik iz Beograda Aleksandar Perišić. Ovo najveće opštinsko priznanje, Oktobarsku nagradu Perišiću je uručio predsednik opštine Jovan Lukić, za izuzetan doprinos u razvoju i afirmaciji u opštini Žabari u 2018. godini. Oktobarske plakete uručio je Predsednik žabarske Skupštine Dejan Adamović, dok je Oktoborske zahvalnice dodelio zamenik presednika opštine, Zlatko Dragutinović. U ime dobitnika Oktobarskih priznanja prisutnima se obratio dobitnik Oktobarske nagrade privrednik iz Beograda, Alleksandar Perišić koji se u ime svih nagrađenih zahvalio na ukazanom poverenju i časti, ujedno rekavši da predstavnici Ministarstva privrede nisu zbog ranijih zakazanih obaveza mogli da dođu na akademiju, ali su njega ovlastili da žabarskom rukovodstvu prenese poruku da su im vrata njihovog Ministarstva uvek širom otvorena i da će i u narednom periodu nastaviti dosadašnju veoma uspešnu saradnju.

Aleksandar Perišić dobitnik Oktobarske nagrade

– Priličena mi je, kako meni tako i ostalim nagrađenim, velika čast dodelom ovih priznanja. Ja sam lepo druženje sa ljudima iz Žabara pretočio i u intetesno druženje gde sam preko svojih prijatelja i veza izdejstvovao da se u Žabarima izgradi jedna fabrika, i na taj način smanji nezaposlenost u ovoj opštini, kao i da se spreči odlazak, pretežno mladih, negde drugde u potrazi za poslom. Bože zdravlja, ako sve protekne po planu, fabrika će, najkasnije do proleća naredne godine, početi sa radom. Naime, radi se o fabrici za reciklažu gume putem pirolize. Ovu fabriku gradi Ruska firma, sa sedištem u Žabarima, u kojoj će uložiti između 3,5 i 4 miliona Evra. U prvoj fazi zaposliće se 25, a u drugoj isto toliko radnika iz ovih krajeva – rekao je dobitnik ovogodišnje Oktobarske nagrade opštine Žabari.

Posle oficijalnog dela svečane akademije u kulturnom programu prikazana je poema o učešću srpske vojske i njenih vojnika u Velikom ratu. Poemu je izveo hor Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda i dramski umetnik Ivan Vučković.

Svečanoj akademiji prisustvovali su pored predstavnika lokalne samouprave, odbornika, predstavnika Javnih preduzeća i ustanova, pripadnika vojske, policije i sveštenstva i predstavnici svih opština Braničevskog upravnog okruga, kao i predstavnici grada Požarevca koje je predvodio pomoćnik gradonačelnika, Dragan Kostić. Od visokih zvanica akademiji su prisustvovali načelnik Braničevskog okruga, Aleksandar Đokić, direktor Nacionalne službe zapošljavanja, Zoran Martinović i posebni savetnik Ministra odbrane, Dragan Todorović.

M.Veljković
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close