KULT MRTVIH: Održana tradicionalno – običajna Manifestacija Priveg u Laznici (VIDEO)

Tradicionalno – običajna manifestacija, sa karakterističnom simbolikom kulta mtrvih održana je i ove godine u naselju Laznica.

Druga po redu Manifestacija uvršćena u kalendar Turističke organizacije opštine Žagubica, održana je u subotu, 10. Februara, u prisustvu meštana i brojnih gostiju iz susednih opština – Majdampeka, Kučeva, Ćuprije i drugih.

 

Centralni deo događaja započeo je u popodnevnim satima, defileom učesnika programa od osnovne škole do centra naselja.

Paljenje vatre i namenjivanje narodnih kola, upokojenima, umrlim bez sveće, po seoskom obredu, počelo je oko 17 sati, a prateći sadržaji bili su i štandovi, priređeni od Udruženja žena žagubičke opštine i šire.

Organizator Manifestacije, čiji je generalni pokrovitelj opština Žagubica, je i ove godine bilo Kulturno – umetničko društvo “Izvor” iz Laznice, uz suorganizaciju Kulturno – prosvetnog centra „Jovan Šerbanović“ i Turističke organizacije opštine Žagubica.

Pozitivne utiske iskazao je i Miroslav Jović, jedan od glavnih organizatora pohvalivši opštinu Žagubica za pomoć i nesebičnu podršku, meštane Laznice, omladinu sela i sve ostale koji su učestvovali u realizaciji celodnevnog programa .

Kulturno – zabavni deo same manifestacije otvorio je Predrag Ivković, zamenik predsednika opštine Žagubica, a posetioci su imali prilike da vide različite koreografije, igre i pesme i da jednom rečju uživaju u gotovo trosatnom programu koji je izvelo oko 200 učesnika.

(SO Žagubica)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker