RODITELJI, PAŽNJA: Od 2. aprila u svim domovima zdravlja u Braničevskom okrugu nova obavezna vakcina!

Od aprila deca će morati obavezno da prime novu vakcinu protiv opasne bakterije

Obavezna vakcina protiv pneumonija počeće da se daje deci u svim domovima zdravlja u Braničevskom okrugu od ponedeljka, 2. aprila.

Nakon što je nekoliko puta odlagan početak imunizacije, za dve nedelje ovo cepivo postaće obavezno za svu decu koja su rođena u 2018. godini.

Ova vakcina će se davati deci od navršenog drugog meseca života. Primaju se tri doze sa razmakom od 4 do 8 nedelja, a revakcinacija je u drugoj godini života. Davaće se paralelno s drugim vakcinama, zbog čega se kalendar vakcinacije neće remetiti.

Kako su ranije objasnili epidemiolozi, pored direktne koristi u sprečavanju teških infekcija koje prouzrokuje pneumokok, ova vakcina će indirektno štiti i bake i deke koje su u neposrednom kontaktu sa decom, jer ova infekcija može biti kobna i za starije osobe.

U zavisnosti od starosti deteta ova vakcina se prima u različitim dozama. Kada se daje sa dva meseca, cepivo se prima u tri doze u prvih šest meseci, sa najmanjim razmakom od mesec dana, a zatim se nakon godinu dana daje revakcinacija.

Ukoliko dete primi vakcinu prvi put posle šestog meseca, onda se daje u dve doze dok ne napuni godinu dana, sa najmanjim razmakom od dva meseca između doza, a treća se daje između prve i druge godine života. Ako se prvi put dete vakciniše između druge i pete godine onda se daje u jednoj dozi.

Razlog zašto ova vakcinacija nije počela 1. marta, kako je ranije bilo najavljeno, je u tenderu. Naime, na prvi tender, koji je bio raspisan za nabavku cepiva, niko se od ponuđača nije ni javio. Na drugi tender, koji je takođe, raspisao Republički fond za zdravstveno osiguranje, jedan od ponuđača se bio žalio, pa se čekalo da istekne taj period žalbe.

Međutim, sada je sve završeno, a kako stoji na sajtu RFZO ugovor je zaključen sa Institutom za imunologiju i virusologiju “Torlak”, koji će obezbediti 165.000 doza injekcija za obaveznu vakcinaciju dece po ceni od 879.681.000 dinara bez PDV -a. Torlak je konkurisao sa inostranim vakcinama, proizvođača “Glakso Smit Klajn”. Drugi ponuđač, sa kojim je RFZO sklopio ugovor je Pfajzer. Ovaj farmaceutska kuća obezbediće 4.500 doza cepica za decu koja su u posebnom riziku, po ceni od 24.325.200 dinara bez PDV -a.

(Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker