Nemačka na neodređeno vreme izlazi iz Šengena?

Novi nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer želi da kontrole na nemačkim granicama zadrži na neodređeno vreme i da ih proširi i na ostale prelaze, čime bi Nemačka praktično izašla iz Šengenskog sistema, preneo je danas dnevnik “Velt am zontag”.

Foto: Welt.de

– Kontrole granica prema susedima moraju biti na snazi sve dok Evropskoj uniji ne pođe za rukom efikasnija zaštita i kontrola spoljnih granica. Međutim, ne vidim da bi to u dogledno vreme moglo da uspe – rekao je Zehofer iz Hrišćansko-socijalne unije (CSU) u razgovoru za dnevnik “Velt am zontag”.

On je ujedno najavio da bi kontrole trebalo da budu proširene i na ostale nemačke granične prelaze.

– Trenutno nisu mnogi granični prelazi u Nemačkoj trajno kontrolisani. Moramo govoriti o tome može li to tako i da ostane. Ne radi se samo o sprečavanju ilegalnih prelazaka granice nego i o ostalim zaštitnim funkcijama – rekao je Zehofer.

Trenutno je šengenski sistem na nemački zahtev ukinut na nemačko-austrijskoj granici, a na zahtev Danske na nemačko-danskoj granici.

Zehofer se založio i za brže proterivanje osoba kojima je odbijen zahtev za azil. On je zatražio pojačanje osoblja u sudovima koji odlučuju o zahtevu za azil i proterivanjima, i obećao pomoć saveznim državama u procesu proterivanja osoba za koje ne postoje pravni temelji za boravak u Nemačkoj.

Predsednik CSU i ranije jedan od najžešćih kritičara liberalne migrantske politike Angele Merkel najavio je, nakon slabog rezultata svoje partije na poslednjim parlamentarnim izborima, borbu za glasače koji su se okrenuli protivimigrantskom AfD-u.

U Bavarskoj se na jesen održavaju izbori za lokalni parlament na kojima se CSU bori za očuvanje apsolutne većine.

(Sputnik news)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker