Nema odlaganja roka za preregistraciju oružja

Zakonski rok za preregistraciju oružja se opet polako približava kraju ali mnogi građani koji poseduju oružje nisu ništa uradili po tom pitanju.

Pored toga sve je više negodovanja od strane organizacija i udruženja vezanih za oružje, jer je MUP masovno počeo da odbija zahteve za preregistraciju razoružavajući narod.

Pred punu primenu Zakona o oružju i municiji i isteka roka za vađenje novih oružnih listova i preregistraciju oružja u martu, svedoci smo identičnih dešavanja od prošle godine, građani čekaju produžetak roka, a iz ministarstva kažu da neće biti produžen rok.

Procenjuje se da u Srbiji građani poseduju oko 600.000 oružnih listova, a da je manje od polovine preregistrovano na nove oružane listove, što nije velika promena u odnosu na prošlu godinu. Sa druge strane veliki broj građana koji poseduju oružje kao da ne haju za najavljene visoke kazne.

Rok za preregistraciju je 05. mart 2020. Za vađenje novog lista potrebno je i završiti obuku za bezbedno rukovanje vatrenim oružjem.

Svako ko nema oružje bi se zapitao, zašto ljudi ne žele da preregistruju oružje po novom zakonu? Razlozi su sledeći:

1. Troškovi preregistracije – troškovi za preregistraciju se kreću od 6.000 dinara pa naviše, za mnoge tu su još i putni troškovi, što jeste svakako još jedan namet za građane.

2. Strah od oduzimanja oružja – građani koji poseduju oružje za ličnu bezbednost sve više bivaju odbijani od strane MUP-a za preregistraciju, sa obrazloženjem da im nije ugrožena lična bezbednost što se u zajednici ljubitelja oružja i te kako pročulo.

3. Neobaveštenost – deo građana koji poseduju oružje nisu ni upoznati sa time da trebaju da zamene oružni list.

4. Očekivanje produžetka roka – građani zbog prethodnih razloga ne žure sa preregistracijom, a očekuju da će doći do produžetka roka, uprkos najavama ministarstva da do toga neće doći.

Svakako celokupna procedura će skoro izvesno dovesti do povećanja broja ilegalnog oružja i nezadovoljstva građana koji legalno poseduju oružje. Streljane su sve punije, jer je dokaz o članstvu u streljačkim klubovima postao veoma tražen dokument, zbog sve češćeg oduzimanja oružja od građana.

Od početka primene zakona 2016. godine preregistovano je oko 146.000 komada oružja, dok je u 2019. godini državi Srbiji ukupno predato oko 29.000 komada oružja. Građani koji legalno poseduju oružje i koji se bave lovom, sportom ili pak kolekcionarstvom, smatraju da je ovo čisto razoružavanje naroda. Ostaje nam da vidimo da li će svi u roku uspeti da preregistruju oružje ili će doći do masovnog kažnjavanja.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Verovatno moraju da nas razoruzaju da ne bi dolazili u sukob sa migrantima kad ih nasele. prema tome ovo je u najboljoj nameri.
    Drzava zna sta je dobro za narod!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker