NAPREDNJAČKI MILJENICI: Kinezi i kosovski krimosi grade brzu saobraćajnicu Požarevac-Golubac

Kako navodi RSE, firme Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića su podizvođači na izgradnji tri putne deonice u Srbiji. Njih dvojica su pod sankcijama SAD i Velike Britanije. Profiti njihovih firmi mere se desetinama miliona evra.

Foto: Screenshot/RSE

Firme povezane sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem učestvuju u izgradnji bar tri putne deonice u Srbiji koje na osnovu direktne pogodbe sa državom, bez tendera, grade kineske firme, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).

Kako navodi RSE, firme Inkop, Novi Pazar-put i kamenolom Slovac, povezane sa Veselinovićem i Radoičićem uposlene su kao jedni od mnogobrojnih podizvođača na deonicama puta Preljina-Požega, Iverak-Lajkovac i Požarevac-Golubac.

Veselinović i Radoičić su pod sankcijama SAD i Velike Britanije zbog sumnji na korupciju i međunarodni organizovani kriminal, a i vlasti Kosova ih povezuju sa kriminalnim aktivnostima, podseća RSE.

Redakcija RSE nije uspela da otkrije koliko su pomenute firme zarađivale na ovim poslovima, a država Srbija je za izgradnju tri deonice puta na kojima ove tri firme učestvuju izdvojila skoro milijardu evra.

Država Srbija se za ove poslove zadužila kod kineskih banaka, glavni izvođači na ovim saobraćajnicama su kineske kompanije Šandong i CCCC, podizvođače predlažu kineske kompanije, a država Srbija – putarska preduzeća i Ministarstvo građevinarstva – na taj predlog daje saglasnost.

RSE citira izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji za 2021. godinu, u kome, između ostalog, piše da ova institucija “ponavlja svoju zabrinutost zbog sve veće zavisnosti Srbije od kineskih investicija i obima zajmova…i poziva srpske vlasti da poboljšaju transparentnost i ojačaju zakonsku usklađenost za ulaganja iz kineskih i drugih stranih autoritarnih režima”.

Svi ovi poslovi sklapaju se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture potpisanog 2009. godine. Neki raniji ugovori koji su dospeli u javnost pokazali su da su kineski partneri, odnosno, izvođači radova, oslobođeni plaćanja poreza na dodatu vrednost i carine.

Država Srbija je u februaru 2020. godine donela poseban zakon o linijskoj infrastrukturi, kojim se dodatno potvrđuje da se ovi – po pravilu najskuplji i najvredniji poslovi – izuzimaju iz javnih nabavki, ukoliko se realizuju na osnovu međunarodnih ugovora i bilateralnih sporazuma. Ministar građevinarstva Goran Vesić je krajem februara 2023. godine najavio ukidanje ovog zakona.

RSE navodi da su se za tri godine, od 2019. do 2021, profiti ove tri firme merili desetinama miliona evra.

Podsećaju i da se Radoičić i Veselinović nalaze na vrhu liste građana srpske nacionalnosti sa Kosova kojima je američko ministarstvo finansija uvelo sankcije u decembru 2021. godine. U izveštaju SAD navodi se da je Zvonko Veselinović “lider organizovane kriminalne grupe”, te da je pomagao neimenovanim političarima u izbornoj kampanji, za šta bi ga oni “nagrađivali najboljim infrastrukturnim ugovorima”.

Kosovske vlasti Milana Radoičića optužuju za korupciju, kosovski ministar policije Đeljalj Svećlja ga je označio kao jednog od čelnika kriminalnih struktura na severu Kosova, a obojicu – i Veselinovića i Radoičića – kosovsko tužilaštvo je dovelo u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića.

(Tpknews.com/RSE)

2 Komentari

 1. Obavezno glasajte Vučića pa će vas Kinezi izbacivati iz vaših kuća kada krediti dodju na naplatu a lopuža zbriše sa par milijardi evra što od droge, što od prodaje Šiptarima Kosovo, što od dika sa Kinezima i Arapima. Da li ćete i onda veličati ludaka ili proklinhati dan kada ste se prodali za sendvič, par hiljada dinara i bednog posla.

  1. Ne valja vam kad gradi, ne valja vam kad krade.
   A ko vama uopšte valja?
   Đilas, Šolak, Čanak, Kole, Amerikanci, Britanci
   Ko.?
   Vidim da se ovde pozivate na Nato Amerikance, kako su izvođači radova pod njihovim sankcijama.!
   Ne grade oni puteve u
   Americi nego u Srbiji,ako
   ste neśto pobrkali.!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker