GEJ AKTIVISTE SNS-a GRAĐANI GAĐALI KONZERVAMA: Nakon Novog Pazara i u Valjevu nije održana Prajd šetnja (VIDEO)

Prajd karavan, koji najavljuje predstojeću Paradu ponosa u Beogradu, juče je stigao u Valjevo, ali nije održana Prajd šetnja, kako je bilo planirano.

Građani i policija u Valjevu/Foto: Đ.Đ.

Posle Novog Pazara, Valjevo je drugi grad u Srbiji gde nije bilo šetnje podrške Paradi ponosa, a zahvaljujući efikasnoj akciji valjevske policije izbegnuti su teži incidenti s obzirom da se u centru Valjeva, gde je trebalo da bude održana šetnja, okupilo par stotina građana koji su protestovali protiv održavanja ove manifestacije.

Organizatori i nesuđeni učesnici manifestacije iz beogradske Inicijative mladih za ljudska prava, njih 15-ak, odustali su od šetnje podrške Paradi ponosa, koja je juče popodne bila planirana da se održi u centru Valjeva, na potezu od Desankinog do trga Vojvode Mišića. Jer, pre nego što je njihova šetnja i počela, u Karađorđevoj ulici okupilo se par stotina Valjevaca, pretežno mladih. Oni su, kako su rekli, protiv održavanja “gej parade” u Valjevu.

https://twitter.com/drasko69/status/1170356207078518784

Prilikom svog okupljanja u centru Valjeva, učesnici protesta protiv šetnje podrške Paradi ponosa su na glave spomenika pesnikinji Desanki Maksimović i vojvodi Živojinu Mišiću stavili crvene tkanine da, kako su objasnili, “valjevski velikani ne bi gledali sramotu”.

Srećom, zahvaljujući efikasnoj akciji valjevske policije koja je formirala tampon između protestanata i učesnika šetnje, sprečen je direktan kontakt između njih, pa su, izuzev par bačenih konzervi u njihovom pravcu, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava bezbedno sprovedeni ka izlazu iz grada, dok su protestanti dok se njihov kombi udaljavao u policijskoj pratnji skandirali “Srbija, Srbija”.

Učesnici Prajd karavana napuštaju Valjevo/Foto: Đ. Đ.

Pre odustajanja od šetnje, Aleksandar Savić iz organizacionog odbora Parade ponosa rekao je da se ovogodišnji Prajd karavan održava pod sloganom “Ne odričem se”, te da je inspirisan oglasima koje su roditelji dali u mnogobrojnim novinama “da se ne odriču svoje dece bez obzira na njihovu seksualnu oprijentaciju i rodni identitet”.

– Karavan koji je počeo prošle nedelje ima za cilj da LGBT osobama u lokalnim sredinama poruči da smo tu za njih i da pozove sve ljude da se pridruže u njihovoj borbi za jednakost. Kada smo šetali u prethodnih pet gradova ljudi su nas podržali – rekao je Savić pre nego što je doneta odluka o odustajanju od šetnje u Valjevu.

Prajd karavan u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda prethodnih dana je bez problema obišao Novi Sad, Niš, Kragujevac, Kraljevo i Suboticu, a Savić je rekao da će na Paradi ponosa 15. septembra u Beogradu “uz slavljenje različitosti biti izneti i njihovi politički zahtevi”.

– To su, između ostalog, registrovanje istopolnog partnerstva, zakon o rodnom identitetu, adekvatne reakcije nadležnih na govor mržnje i zločin iz mržnje motivisan homofobijom, kao i donošenje lokalnih akcionih planova za pripadnike LBGT zajednice, kako bi se politička borba za njihova prava prenela i na lokalni nivo – najavio je Savić.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker