MINISTARKA MOLI DA SAČEKAJU: Poljoprivrednici Stiga odustali od protesta posle sastanka u Požarevcu

Poljoprivrednici Stiga zatražili su u jučerašnjem razgovoru sa ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelenom Tanasković da nađe kupca za više od milion tona pšenice.

Foto: Twitter

Tražili su i da se povećaju subvencije, rekao je poljoprivredni proivođač Nedeljko Savić.

On je, posle razgovora poljoprivrednika sa Tansković, koja je na njihov poziv došla u Požarevac, rekao da ih je zamolila da sačekaju do 4. aprila.

– Tanasković je rekla da je u kontaktu sa ambasadorkom Kine u Srbiji sa kojom razgovara o izvozu milion tona pšenice u tu zemlju i da treba da sačekamo do 4. aprila – , rekao je Savić.

Dodao je da će poljoprivredni proizvođači čekati odgovor i da će odložiti protest koji je, zbog nezadovoljstva ekonomskom politikom države prema tom sektoru, bio najavljen za danas, blokadom mosta na Moravi.

Vlada Srbije je u martu prošle godine na predlog predsednika države Aleksandra Vučića zabranila izvoz pšenice, uprkos upozorenjima stručnjaka da je to nepotrebno jer je ima dovoljno za domaće potrebe i izvoz, jer je cena prelazila 40 dinara po kilogramu. Dva meseca kasnije dozvoljen je ograničen izvoz, u kvotama od 220.000 tona mesečno, ali su tražnja i cena počeli da padaju i poslednjih mesec dana kilogram na berzi košta oko 23,20 dinara bez poreza na dodatu vrednost, a tražnja je pala i prodaju se simbolične količine.

Savić je rekao da taj višak pšenice poljoprivrednicima sada stvara ogroman problem jer, ne samo da je nisu prodali i došli do novca pred prolećnu setvu, nego i zbog toga što je za tri meseca žetva i novi rod neće imati gde da smeste.

On je rekao da će robne rezerve otkupiti 50.000 tona od firmi, ali ne i od domaćinstava.

Od Tansković su, prema njegovim rečima, zatražili i da država značajno iznad sadašnjih 6.000 dinara po hektaru poveća subvencije i da pola od toga dodeljuje direktno po hektaru, a pola po kilogramu određenog proizvoda. Subvencije su 2010. godine iznosile 14.000 dinara po hektaru.

Tanasković je, kako je rekao, tražila da poljoprivrednici prijave parcele preko elektronskog sistema evidencije e-agrar kako bi država imala podatke o poljoprivrednim površinama i mogla da izračuna koliko bi koštali zahtevani modeli traženih subvencija.

– Poljoprivreda Srbije sa ovoliko velikim troškovima za repromaterijal, mineralno đubrivo i amortizaciju i s druge strane niskim cenama proizvoda i konkurencijom evropske privrede koja dobija gromne subvencije, nema šansu da preživi – , rekao je Savić.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Po koji put je seljak ispao glup? Definitivno ovom glupom narodu više nema pomoći. Vozaju ih a oni i dalje veruju. Da toliko veruju u Boga Srbiji bi mnogo bolje bilo. Ovako veruju lopovskoj bandi pa stigosmo do dna.

  2. Sačekaćete dok se ne nađe neki korumpirani insajder iz protesta. Potreban je radi lakšeg dogovora sa protestantima

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker