MILIĆ IZNEO PLAN ZA 2023: Uprkos preprekama, u opštini Veliko Gradište se svakodnevno gradi (VIDEO)

Priroda je veoma bitna, i zadatak rukovodstva opštine Velikog Gradišta i njenih građana je da sve to nadograđuju, istakao je predsednik opštine Dragan Milić na velikoj godišnjoj konferenciji za medije koju je održao u svečanoj sali Skupštine opštine zajedno sa predsednikom Skupštine Vladimirom Štrpcem.

Foto: SOVG

– Imali smo tešku godinu, podsećam na koronu, na rat koji je počeo i na dešavanja u samoj Srbiji i pritisak koji ima naša zemlja, i u tom okruženju smo i bitisali i radili. Trudili smo se i uspeli smo, pre svega zahvaljujući jednom zaista predanom radu svih, čitavog tima, a i odličnom saradnjom sa predsednikom republike, Vladom Republike Srbije, kao i pojedinačnim ministarstvima – rekao je Milić.

Milić je pohvalio rad javnih preduzeća i ustanova. Kako je rekao, ponosan je na dečji vrtić koji prima najmlađe već od šest meseci i gde nema čekanja, na škole gde učenici postižu odlične rezultate kao dokaz ulaganja u obrazovanje, na odlično zdravstvo i Dom zdravlja, Biblioteku, Narodni muzej, Kulturni centar…

Čitava opština, moguće i jedina u Srbiji, osvetljena je LED sijalicama čiju je realizaciju pomoglo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a uštede se kreću čak do 70 odsto. Mesne zajednice su same odlučivale gde će da potroše dobijena sredstva – najčešće za popravku seoskih puteva, domove kulture. Asfaltirano je i dosta ulica i puteva, uglavnom prilazi selima u Desinu, Kamijevu, Doljašnici, Carevcu, Kusiću, Pečanici i Ljubinju te nekoliko ulica u Velikom Gradištu u kojima su urađeni i vodovod i kanalizaciona mreža. Najavljen je nastavak radova u gradu i selima gde je kroz javno-privatno partnerstvo upravljanje putevima dobilo PZP “Požarevac”.

Na samom Srebrnom jezeru koje je prioritet za razvoj turizma, podsetio je Milić, završena je šetna staza i uređena plaža pored jezera kao i plaže u Zatonju, Kisiljevu i Ostrovu kako bi i u tim selima meštani mogli da se bave turizmom što su neki već uspešno i počeli. U okviru planiranih investicija, prethodne godine potpisan je ugovor za izgradnju jedne od najsavremenijih marina na Dunavu za potrebe budućeg gej hotela, u samoj blizini Srebrnog jezera. Radi i fabrika “Dunavka” gde je ove godine izgrađen sistem za prečišćavanje vazduha i planirano je zapošljavanje još 70 radnika uz ulaganje od preko 20 miliona evra.

U osvrtu na planove predsednik Skupštine Štrbac je izdvojio povećani budžet opštine za 2023. godinu kao i set odluka koji se odnosi na izmenu planske dokumentacije i veoma značajnu odluku koja se odnosi na poboljšanje uslova populacione politike koju opština sprovodi.

– Na sednici Skupštine doneta je odluka da poreza na imovinu za 30 odsto bude oslobođena svaka porodica sa troje i više dece što savetujemo i drugim opštinama. I za Dom zdravlja planirana je nabavka mamografa, čak i skenera. Urađena je kompletna gasifikacija u opštini i u pregovorima smo sa “Srbijagasom” da gas dođe do opštine. Radi se i brza saobraćajnica, koja će značajno doprineti razvoju turizma – istakao je Štrbac, I dodao da se za kanalizacionu i vodovodnu mrežu oko samog Srebrnog jezera intenzivno vode pregovori sa inostranim donatorima, u planu je i sistem za prečišćavanje otpadnih voda.

– Samo rad i štednja mogu da nas guraju napred. I dalje ćemo da se trudimo da nastavimo saradnju sa Vladom Srbije i predsednikom Republike, a naš tim se ne dovodi u pitanje. Treba da čuvamo Veliko Gradište, da svakog dana pitamo šta smo dali toj opštini i svojoj sredini – imamo samo Srbiju koju moramo da čuvamo – završna je poruka predsednika opštine, uz želje za boljom i lepšom novom godinom.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker