UBACUJU SE DODATNI KREVETI: Kovid bolnice u Požarevcu i Petrovcu popunjene, ali lekara više nema

U kovid bolnici u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi trenutno su na lečenju 243 pacijenta sa simptomima koronavirusa, od kojih su 240 iz Braničevskog okruga.

Prema rečima Danka Nikolića, direktora Opšte bolnice, kapacitet požarevačke bolnice je u potpunosti popunjen, a svi kovid pacijenti su u značajno lošem stanju, sa obostarnom upalom pluća već na prijemu.

– Naš kapacitet je u potpunosti popunjen. Noćas smo bili primorani da ubacujemo pomoćne krevete, ali nije problem samo u smeštaju obolelih, već u činjenici da veći broj pacijenata ne bi imao ko da leči jer nam je trenutno više od 100 zdravstvenih radnika na bolovanju ili u izolaciji, od čega čak 30 lekara. I dalje smo prinuđeni da hospitalizujemo samo najteže slučajeve, po sistemu – koliko otpusta, toliko prijema – , kaže Danko Nikolić, direktor požarevačke bolnice.

Tokom jučerašnjeg dana u kovid zoni preminula su još dva pacijenta – muškarac (69) i žena (82) i bio je 21 prijem od 39 pregleda. Na respiratorima je trenutno šest pacijenata, dok je 11 na neinvazivnoj ventilaciji (NIV). Sva kiseonična mesta su zauzeta, oko 100 pacijenata prima dodatni kiseonik, a ima onih koji čekaju red da budu priključeni.

Trenutno je infekcija potvrđena kod 50 zdravstvenih radnika u Opštoj bolnici Požarevac, od kojih je dvoje na bolničkom lečenju.

Na teritoriji Opštine Petrovac na Mlavi prema poslednjim podacima iz Regionalnog zavoda za javno zdravlje, od početka pandemije je ukupno 599 osoba obolela od COVIDA-19. Od tog broja ukupno je 52 zdravstvena radnika u izolaciji, 12 zdravstvenih radnika iz Doma zdravlja i 40 lekara iz Opšte bolnice.

U Kovid bolnici u Petrovcu na Mlavi na grudnom odeljenju trenutno je hospitalizovano 40 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom što je i maksimum kapaciteta na ovom odeljenju. Veliki broj pacijenata se upućuje iz Kovid ambulante a, kako su rekli iz bolnice, trenutno nema mogućnosti za proširenje kovid odeljenja jer je 40 radnika iz Opšte bolnice na bolovanju zbog infekcije koronavirusom.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker