KAZNA: Evropska Unija Srbiji uvodi sankcije?!

Pravi razlog za blokiranje pregovora Srbije sa EU nisu sporni odnosi sa Prištinom već hapšenje stranih špijuna u Srbiji, odbijanje da “zaratimo” sa Rusijom i humanitarna pomoć žrtvama rata u Siriji.

eu-omca

Evropska unija blokirala je pregovore o članstvu sa Srbijom, zvanično je potvrđeno u Briselu.

Iz Evropske komisije saopšteno je da je ova blokada uvedena zbog loših odnosa i zastoja u pregovorima Beograda i Prištine, ali pravi razlog za nove evropske sankcije našoj zemlji jeste hapšenje zapadnih špijuna, odbijanje da “zaratimo” s Rusijom, kao i humanitarna pomoć koju je Srbija poslala civilnim žrtvama rata u Siriji.

U saopštenju EU navodi se da su napredak u vladavini prava i dijalogu s Prištinom ključni za nastavak evrointegracija.

– Nema konsenzusa članica da Srbija do kraja meseca otvori nova poglavlja – poručili su iz Evropske unije.

Istina je, međutim, da su evropski zvaničnici zastoj u sprovođenju Briselskog sporazuma iskoristili samo kao izgovor da uvedu sankcije. Iza ove odluke krije se zapravo klasična osveta zbog hapšenja funkcionera policije koji su godinama radili za zapadne obaveštajne službe.

Čelnici EU su vlastima u Srbiji diplomatskim kanalima poručili da neće biti nastavka dijaloga sa EU sve dok Srbija ne uvede sankcije Rusiji, ne „relaksira“ odnose sa zapadnim obaveštajnim zajednicama, ali i dok ne obustavi humanitarnu misiju slanja pomoći žrtvama rata u Siriji.

– Vašington ne gleda blagonaklono na hapšenje špijuna u vrhu MUP-a jer je izgubio dragocen izvor informacija, dok je čvrst stav Beograda da ne zavodi sankcije Rusiji trn u oku i SAD i EU. Zasmetalo im je i to što je poslata humanitarna pomoć u Alep, pa su samo čekali dobru priliku da briselski dijalog iskoriste za blokadu Srbije. Naravno, svesno su prenebregli činjenicu da upravo Priština mesecima minira pregovore.

Šef diplomatije Ivica Dačić nije želeo da komentariše ova saznanja, ali je istakao da Srbija kao ozbiljna država mora da sačuva nezavisnost.

– Bolje da nema poglavlja nego da budu narušeni nacionalni interesi. Srbija nije i nikada neće biti vreća za udaranje i ultimatume, to moraju svi da znaju – poručio je Dačić.

Analitičar Dragomir Anđelković uveren je da se iza birokratskih obrazloženja kriju politički razlozi.

– Ključ neotvaranja poglavlja jeste i novo uslovljavanje oko Kosova, ali smo ulje na vatru svakako dodali time što nismo oćutali špijunske afere i što smo slali pomoć u Alep. Brisel očekuje da momentalno prekinemo vojnotehničku saradnju s Rusijom – podvlači Anđelković.

TPKNEWS/Agencije

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker