BLOKADE SE ŠIRE: I poljoprivrednici Braničevskog okruga se okupili na Đerdapskoj magistrali kod Požarevca

Poljoprivrednici nastavljaju protest zbog lošeg položaja. Oni su drugi dan zaredom blokirali ulaze i izlaze iz novosadske rafinerije nafte sa oko 30 traktora, tako da cisterne ne mogu ni da uđu ni da izađu iz rafinerije, a ne odustaju od pokušaja da blokiraju i Rafineriju u Pančevu.

Foto: Agro Klub

Blokirani su i putevi od Zrenjanina ka Beogradu i Novom Sadu. Blokade se odvijaju na više saobraćajnica u Vojvodini, a danas su se i poljoprivrednici iz Udruženja “Stig”, ponovo okupili sa traktorima na Đerdapskoj magistrali kod Požarevca.

Proteste su juče započela četiri udruženja poljoprivrednika – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Najveći broj poljoprivrednika koji se uključio u protest dolazi iz Vojvodine.

PROTEST POLJOPRIVREDNIKA NA ĐERDAPSKOJ MAGISTRALI KOD POŽAREVCA

Poljoprivrednici iz Udruženja “Stig”, ponovo su se okupili sa traktorima na Đerdapskoj magistrali kod Požarevca, jer usvajanjem Zakona o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu Vlada nije ispunila dogovor potpisan sa poljoprivrednicima u maju ove godine.

Poljoprivrednici kažu da se osećaju iznevereno i traže ono što im je kažu obećano.

– Potpisano je da subvencije u 2024. godini budu 18.000 po hektaru a u zakonu stoji 12.000. Dogovoreno je da naftu kupuju bez akcize, a sada će im refundirati u određenom vremenskom roku. Najveći problem su veliki poremećaji na tržištu zbog čega su kukuruz prodavali za 13.5 dinara po kilogramu, a prošle godine cena je bila 36. Po aktuelnim cenama, da bi kupili 100 litara nafte moraju da prodaju tonu i po kukuruza. Da bi posejali hektar kukuruza morali su da ulože 160.000 dinara i uprkos dobrom prinosu, zaradili su tek 1000 evra po hektaru. To je neodrživo – smatra Nedeljko Savić, predsednik Udruženja “Stig”.

– Tražili smo da se uredi tržište, da se izbace monopoli, da dobijemo bolje cene. Tražimo ono što je potpisano, da bude ispunjeno od slova do slova, jer mi smo se sklonili sa ulice, napravili smo kompromis i mi i Vlada i samo tražimo da se to ispuni – , poručio je Savić.

Poljoprivrednici traže subvencije po hektaru od 300 evra, „plavi dizel“ bez akcize za 100 litara po hektaru, odnosno da dizel na svim pumpama bude bez akcize plus PDV od 1. januara. Predstavnici vlasti poručili su da je protest politički.

(Tpknews.com/Mediji)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker