DANAS HITAN SASTANAK MINISTARA EU: Zbog migranata Srbiji preti uvođenje viza

Unutar Evropske unije danas će u Luksemburgu biti održan hitan sastanak zbog povećanja broja migranta koji preko Zapadnog Balkana ulaze u EU.

Srbija rizikuje sopstveni bezvizni režim sa EU ako ne smanji priliv migranata iz trećih zemalja koji bez viza putuju na njenu teritoriju, a zatim dalje u EU, navode evropski diplomatski izvori uoči sastanka ministara unutrašnjih poslova u Luksemburgu.

„Očekujem da će Srbija i drugi u regionu sarađivati i uskladiti se sa viznom politikom EU. Pokretanje suspenzije bezviznog režima nije isključeno kao opcija, ali nadam se pre svega dobroj saradnji“, izjavila je u Luksemburgu evropski komesar za unutrašnje poslove Jilva Johanson, preneo je RTS.

Ministri unutrašnjih poslova danas će raspravljati o merama kojima bi se odgovorilo na značajan porast priliva migranata koji preko Zapadnog Balkana ulaze u zemlje EU.

Priliv migranata u 2022. višestruko je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a kao poseban problem zemlje članice ističu bezvizni režim koji Srbija ima sa nekim zemljama Azije, Afrike i Južne Amerike, čiji državljani slobodno putuju u Srbiju, a zatim dalje u zemlje EU. Diplomatski izvori navode da sličan problem postoji i sa viznom politikom Albanije.

U ovoj godini je na taj način višestruko porastao broj državljana Indije, Burundija, Tunisa i Kube koji podnose zahtev za azil u zemljama EU. Prema podacima koje navode mediji, broj državljana Indije i Kube koji u EU ulaze preko Zapadnog Balkana porastao je za skoro deset puta u odnosu na prošlu godinu.

Jilva Johanson je ukazala da je u Austriji zabeležen veliki priliv Indijaca, dok je u Belgiji značajno porastao broj državljana Burundija.

„Trendovi su zabrinjavajući. Moraćemo da rešavamo problem jačanjem spoljnih granica i dodatnim angažmanom agencije Fronteks. Obratićemo se svim partnerima na Zapadnom Balkanu da bismo obezbedili usklađenost viznih politika“.

Evropski komesar za unutrašnje poslove najavila je i seriju sastanaka sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana narednih nedelja u Berlinu, Pragu i Tirani.

(Tpknews.com/RTS)

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker