NAPREDNJAČKI HARAČ: Gastarbajteri iz Braničevskog okruga će porez na šupe, bunare i garaže plaćati 5 godina unazad!

Posle frilansera, država je odlučila da napravi nameštaljku i onima koji imaju pomoćne objekte, garaže, šupe i bunare! Kada je u pitanju Braničevski okrug, ovaj novi harač naprednjaka, koji je u nadležnosti opština, posebno se odnosi na gastarbajtere, s obzirom da je izrazito veliki broj stanovnika iz devet opština Braničevskog okruga u inostranstvu.

Ilustracija

Od ove godine poreznici bunare, šupe, kotlarnice, bazene i druge pomoćne objekte u dvorištima građana tretiraju kao – garaže, čiju prosečnu tržišnu vrednost uzimaju za obračun osnovice poreza na imovinu. Izmena zakona stupila je na snagu 1. januara, a građani su imali rok da do 31. istog meseca prijave lokalnim poreskim administracijama pomoćne objekte na svojim okućnicama.

U lokalnim poreskim administracijama Braničevskog okruga navode da će poreska rešenja “po službenoj dužnosti” pisati i onima koji nisu podneli poresku prijavu, a u pojedinima nagoveštavaju da porez može biti utvrđen i za prethodne godine, u skladu sa zakonskim rokovima zastare, što bi značilo i za – pet proteklih godina.

Razlog zašto veliki broj građana do sada nije plaćao ovaj namet na pomoćne objekte je što o njima nije postojala evidencija. Nakon sprovedenog popisa ovih objekata na lokalu i njihove legalizacije, o čemu smo već pisali, opštine imaju podatke, što je sada dostupno i poreznicima.

Ono što je i dalje nepoznanica, kada je reč o plaćanju poreza na imovinu za pomoćne objekte – za one koji će to prvi put činiti ove godine je – za koji period će se plaćati i da li im sleduje neka kazna ili zatezna kamata ako nisu poslali poresku prijavu do 31. januara 2021.

Ono u čemu su sve lokalne samouprave iz Braničevskog okruga saglasne je da neće biti nikakvih zateznih kamata za prethodni period, ali da će se one zaračunavati ukoliko građani ne plate u roku od 15 dana po prijemu rešenja.

Šta znamo o plaćanju poreza na imovinu na pomoćne objekte?

Prvo, znamo da je ono u nadležnosti opština i gradova. Drugo – da se ovaj porez ne plaća na poljoprivredne objekte poput svinjaca, kokošinjaca, ambara, pušnica, objekata za smeštaj traktora i svega onoga što služi za poljoprivrednu proizvodnju. A, da se plaća na bunare, bazene, šupe, kotlarnice, cisterne i druge pomoćne objekte.

Treće, poznato je da se od ove godine osnovica za njihovo oporezivanje računa na osnovu prosečnih tržišnih cena garaža u istoj zoni.

Četvrto, građani koji su do sada plaćali porez na imovinu na prijavljene pomoćne objekte – a osnovica im se do ove godine računala kao za stambeni prostor – sada će plaćati manji namet, jer se kvadrat garažnog prostora prodaje jeftinije od kvadrata stana ili kuće.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker